Comunicat de presă

În perioada 14-17 mai 2019 SA „Moldovagaz” organizează cea de-a 27-a ședință de dispecerizare a reprezentanților organizațiilor statelor care efectuează tranzitarea și utilizează gazele naturale rusești în Ucraina, Republica Moldova, țările regiunii balcanice și Turcia.

La această întâlnire de lucru participă SAP „Gazprom” și SRL „Gazprom Export” din Federația Rusă, reprezentanții acestora în Ucraina, țările din regiunea balcanică și Turcia, SA „Ukrtransgaz” și SA „Gaztranzit” (Ucraina), SA „Moldovagaz” (Republica Moldova), SA „Transgaz” (România), EAD „Bulgartransgaz” (Bulgaria), SA „Botas” (Turcia), SA „DESFA” și SA „DEPA” (Grecia), SA „GA-MA” (Macedonia).

Scopul principal al acestei întâlniri este de a rezuma activitățile generale din perioada de toamnă-iarnă din 2018-2019, de a împărtăși experiențele învățate și de a conveni asupra sincronizării programelor de întreținere preventivă la instalațiile de transport de gaze în 2019.

Toate temele abordate pentru discuție, inclusiv coordonarea domeniului de aplicare și calendarul lucrărilor de reparații la sistemele naționale de transport de gaze de tranzit din țările participante, ocupă un loc special în procesul de asigurare a fiabilității și eficienței lor, precum și exportului de gaze naturale rusești, conform obligațiilor contractuale.

Tradițional întâlnirile de acest nivel au o contribuție importantă la îmbunătățirea gestionării sistemului de transport al gazelor naturale, inclusiv la efectuarea lucrărilor anuale în sistemului de transport trans-balcanic de gaze naturale.

P.S. În 1996 întreprinderea de gaze naturale din Republica Moldova a inițiat și organizat prima Ședință de dispecerate cu prezența reprezentanților organizațiilor statelor care tranzitează și utilizează gazele naturale rusești în Ucraina, Republica Moldova, în țările din regiunea balcanică și în Turcia. Începând cu 1996, evenimentul are loc de două ori pe an, unde gazdă este, pe rând, fiecare dintre țări. Republica Moldova a fost gazda ședințelor de dispecerate în 1996, în 2008, în 2012, în 2016 și în 2019.

Partajează Share Tweet Plus