Vizită de lucru a Președintelui Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” la SA „Termoelectrica”

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a efectuat pe 6 decembrie 2019 o vizită de lucru la SA „Termoelectrica”.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban și Directorul general SA „Termoelectrica” Veaceslav Eni au avut o discuție eficientă în cadrul căreia au reușit să abordeze cele mai importante teme ale sectorului energetic: dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul furnizării de gaze naturale, achitarea în termen a facturilor curente, achitarea datoriilor istorice și aprovizionarea neîntreruptă cu gaze naturale a întreprinderii și prestarea de către ultima a serviciilor de termoficare pentru populația mun. Chișinău.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a apreciat înalt managementul SA „Termoelectrica” promovat de Veaceslav Eni, datorită onorării integrale și în termen a obligațiunilor curente până la acest moment, dar și eforturile depuse pentru preocupările ce țin de stingerea datoriilor curente ale facturilor pentru gazele naturale consumate.

Directorul general SA „Termoelectrica” Veaceslav Eni a mulțumit pentru apreciere și a menționat faptul că SA „Moldovagaz” este un partener pilon al întreprinderii, iar parteneriatul de colaborare dintre SA „Termoelectrica” și SA „Moldovagaz” este foarte important și garantează dezvoltarea sectorului termoenergetic pentru atingerea unor cote mai mari de performanță.

În acest context, Vadim Ceban a amintit că în cadrul celei de-a XV-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo – ruse pentru colaborarea economică care a avut loc la Chișinău, în perioada 18-19 septembrie 2019, s-a decis și s-a prescris expres în Procesul verbal că SA „Moldovagaz” trebuie să depună toate eforturile în vederea prevenirii creșterii datoriilor pentru gazele naturale ale întreprinderilor cu participarea predominantă a statului din complexul termic și electric al Republicii Moldova.

Directorul SA „Termoelectrica” Veaceslav Eni a relatat pe scurt despre planul de acțiuni privind implementarea reorganizării întreprinderii și perspectivele dezvoltării ei în mun. Chișinău. Ca urmare a executării planului de acțiuni, Veaceslav Eni a dat asigurări că perspectiva stingerii datoriilor istorice este una complexă, însă reală, cu condiția participării tuturor factorilor de decizie.
În acest sens, Vadim Ceban a propus ca părțile să inițieze noi discuții și negocieri pentru semnarea documentelor corespunzătoare, care vor prevedea un mecanism viabil de achitări eșalonate a datoriilor istorice formate de către SA “Termoelectrica” față de SA „Moldovagaz”.

Șefii SA „Moldovagaz” și SA „Termoelectrica” s-au arătat mulțumiți de perspectivele bunei colaborări. În același timp au dat asigurări că în sezonul rece se vor susține reciproc în cazul unor eventuale situații mai dificile și modalitatea depășirii lor cu succes.

Ședința s-a încheiat cu o vizită de lucru în teritoriu la CET Sursa I și Stația de Pompare nr.1.