Toate societăţile afiliate SA ,,Moldovagaz" sunt pregătite pentru perioada toamnă-iarnă

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a participat azi, 21 noiembrie 2019 în cadru ședinței guvernamentale a Comisiei pentru Situații Excepționale de pe lângă Prim –ministrul Republicii Moldova, care în ordinea de zi a avut un singur subiect, dar de o importanță majoră - nivelul de pregătire a economiei naționale, inclusiv a sistemului energetic, și a sferei sociale pentru activitatea în perioada de toamnă-iarnă 2019-2020 și capacitatea de a interveni, în caz de necesitate, în situații excepționale.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a informat despre rezultatele vizitei de lucru în Federația Rusă și discuțiile privind alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova și achitările pentru gazele consumate. Vadim Ceban a menționat că au fost analizate în complex fiecare din rutele de asigurare cu gaze naturale care vor fi funcționale de la 01 ianuarie 2020, inclusiv reversul prin coridorul transbalcanic prin Turkish stream.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a comunicat că în scurt timp va semna Acordul care va prelungi termenul contractelor de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova și de tranzit al gazelor naturale prin teritoriul țării noastre în direcția țărilor din regiunea Balcanilor, începând cu 01 ianuarie 2020 și Contractele de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru fiecare din punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța comună la SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

În continuarea discursului său a informat că toate societățile afiliate SA „Moldovagaz” sunt pregătite pentru a funcționa în perioada toamnă-iarnă 2019-2020.

Pregătirea întreprinderilor pentru perioada de toamnă-iarnă 2019-2020, a menționat Vadim Ceban, constituie un set larg de acțiuni efectuate în vederea asigurării fiabilității, siguranței şi funcționării neîntrerupte a sistemului de gaze naturale național. Aceste activități includ efectuarea acțiunilor preventive de întreținere, diagnosticul conductelor şi instalaților aferente lor, examinarea tehnică şi reparația conductelor de gaze, reducerea pierderilor de gaze naturale, energie termică şi energie electrică, inspectarea tuturor mijloacelor de transport, a edificiilor şi a încăperilor.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a comunicat că în cadrul tuturor întreprinderilor au fost verificate şi deservite echipamentele electrice, anti-incendiare, s-a efectuat revizia sistemelor de încălzire a cazangeriilor individuale. Vehiculele şi mecanismele specializate pentru îndeplinirea lucrărilor de deservire a sistemului de gaze sunt pregătite pentru funcționare în perioada de toamnă-iarnă 2019-2020. Inclusiv a fost creată şi o rezervă de resurse şi echipamente pentru intervenția operativă în caz de eventuale incidente, accidente, avarii. Prin urmare în acest sens doar pentru perioada iulie-octombrie 2019 au fost executate 371 de activități, din care 309 au fost efectuate de întreprinderile de distribuție gaze și 62 de către întreprinderea de transport.

Astfel, au fost inspectate cu ajutorul aparatelor de identificare a scurgerilor de gaze 1544,7 km de conducte magistrale şi branşamente, pe 5 sectoare ale gazoductelor magistrale au fost efectuate lucrări de reparare a conductelor; au fost reparate 2264 m.l. de straturi de protecţie (izolare). În cadrul tuturor celor 81 de staţii de predare a gazelor s-a efectuat deservirea şi revizia tehnică a utilajului de reglare, controlul şi reglarea punctelor de control şi de măsurare. La stațiile de compresoare au fost efectuate lucrări reglementate de deservire a utilajului de bază și celui aferent.

Au fost diagnosticate cu ajutorul aparatelor de identificare a scurgerilor de gaze 6097,4 km de conducte subterane de distribuţie, s-au efectuat lucrări de testare la etanşeitate a 1971 km de conducte exterioare şi interioare, au fost reparate straturi de protecţie şi izolare de circa 1041,3 m2. S-au reparat 4811 de puncte de reglare de gaze (PRG) şi staţii de reglare de gaze (SRG), 1371 de fântâni de gaze, au fost executate lucrări de reparaţie după rezultatele diagnosticării la 269 PRG şi SRG, 44 de staţii de protecţie catodică, au fost înlocuite 503 dispozitive de închidere.

Toate întreprinderile afiliate SA „Moldovagaz”, a menționat Vadim Ceban sunt în totalitate pregătite pentru funcționare în regim normal în perioada toamnă-iarnă 2019-2020, astfel că vor asigura fiabilitatea, siguranța şi funcționarea neîntreruptă a sistemului de gaze naturale.

Partajează Share Tweet