Интервью председателя правления АО "Молдовагаз" Вадима Чебана изданию "Политический альманах" (на румынском языке)

Cum a fost anul 2020 pentru SA „Moldovagaz”?

Probabil, a fost cel mai decisiv an pentru întreprindere și sistemul gazier în întregime. Chiar cu câteva zile înainte de Revelion nu se știa dacă Ucraina și Federația Rusă vor ajunge la o înțelegere privind tranzitul de gaze naturale pentru perioada următoare. Pentru a asigura capacitatea de furnizare a gazelor, echipa „Moldovagaz” a depus eforturi enorme ca, în decurs de câteva săptămâni, să fie modernizată stația de măsurare „Căușeni”, astfel deschizând posibilitatea tehnică de a livra gaze naturale în regim revers prin tronsonul Transbalcanic. Anterior, această opțiune nici nu era luată în considerare, ca fiind imposibilă. Am reușit să spargem aceste șabloane și să asigurăm inclusiv opțiuni de dezvoltare a întreprinderilor grupului Moldovagaz.

În plus, în procesul de pregătire pentru implementarea Pachetului energetic III al Uniunii Europene, am pregătit documentele pentru reorganizarea întreprinderilor grupului „Moldovagaz”, iar în prealabil, am reușit o optimizare semnificativă a cheltuielilor. Astfel, la începutul anului au fost reziliate toate contractele ineficiente cu părțile terțe privind acordarea mai multor servicii, gen asigurare, pază, consultanță juridică, citire contoare, etc. Doar acest fapt a adus economii de peste 100 milioane de lei pentru un an.

Am semnat mai multe contracte sau memorandumuri de înțelegere cu actorii regionali importanți pe piața energetică în diferite domenii, precum și am aderat la Parteneriatul pentru Metan, Petrol și Gaze (OGMP) sub egida ONU. Nu în ultimul rând, sunt simplificate procedurile de conectare ale consumatorului la rețea și de instalare a echipamentului aferent, cum ar fi centrale autonome și aragaze.


Care, în opinia Dvs., au fost cele mai importante trei evenimente ce au marcat activitatea SA „Moldovagaz” în 2020?

Întâii de toate noi, angajații sistemului de gaze, am dat dovadă de profesionalism și capacitate de muncă în echipă. Fiecare membru al echipei depune maxim efort zilnic, manifestând un devotament adevărat față de valorile întreprinderii - consolidarea securității energetice a țării – ținând cont de toate exigențele și sfidările de ordin tehnologic și de logistică. Echipa a asigurat livrările neîntrerupte a gazelor naturale și astfel ne-am realizat misiunea.

Pe cel de al 2-lea loc aș pune majorarea substanțială a bugetelor pentru extinderea rețelelor, de la 18 până la 52 milioane de lei pentru anul 2020. Acest fapt a permis construcția a peste 120 kilometri de gazoduct cu un potențial de racordare a cca 2700 consumatori noi.

Și pe cel de al 3-lea loc aș plasa diminuarea tarifelor pentru consumatorii finali cu cca 12%. Acest fapt se datorează scăderii prețului mediu anual de achiziție de la 178 până la 148 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, precum și creșterii eficienței activităților reglementate. 


La ce etapă este procesul de reorganizare al SA „Moldovagaz”? 


Aproape este finalizat procesul de separare a operatorului de transport de gaze naturale „Moldovatransgaz”, conform Pachetului energetic III al UE, fiind pregătite spre aprobare toate documentele necesare. Recent întreprinderea a aderat la platforma europeană de rezervare a gazelor naturale RBP, se întreprind acțiuni în contextul logisticii aferente.

În paralel, mergem pe linia creării întreprinderii unificate de distribuție a gazelor pe baza companiei „Chișinău-gaz”. Acest pas va permite unificarea procedurilor și abordărilor de management, precum și la optimizarea cheltuielilor curente, celor operaționale, de mentenanță și de distribuție.

De fapt ele deferă în funcție de întreprindere – la sudul țării acestea constituie câteva mii de lei pentru o mie de metri cubi, în comparație cu câteva sute de lei în cazul Chișinăului. Astfel, crearea unei întreprinderi comune va egala acest decalaj financiar, care până acum a fost compensat prin subvenții încrucișate. Mai mult, va crește capacitatea și potențialul investițional la extinderea și modernizarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, ceea ce se va solda cu creșterea nivelului total de gazificare a țării.    
   

În ce măsură a fost afectată activitatea companiei de pandemie?

Pandemia a cauzat scăderea importantă a consumului de gaze naturale, drept consecință a blocajului activității economice în primăvară anului 2020, însă cu timpul situația s-a îmbunătățit. Totodată, orice criză este și o oportunitate de dezvoltare. Noi n-am ezitat să profităm din punct de vedere managerial de această situație și am implementat diverse soluții electronice pentru a facilita interacțiunea cu consumatorii noștri.

Într-un termen restrâns, am implementat opțiunile de citire și expediere de către consumător a datelor contorului în regim online, la solicitare el poate primi și factura pe poșta electronică. Este oferit și serviciul Viber ChatBot, care se va completa cu funcția „Cabinetul personal al consumatorului”. La distanță, prin intermediul site-ului www.moldovagaz.md, factura poate fi achitată fără perceperea taxelor sau comisioanelor suplimentare.

Majoritatea angajaților întreprinderilor din sectorul de gaze naturale au fost transferați la regimul de muncă la distanță. Această decizie ne-a permis să diminuăm contactul fizic între ei și consumatorii, ceea ce a avut efecte benefice la combaterea extinderii contaminării. Colegii de la serviciile de intervenție au fost asigurați cu toate echipamentele necesare, inclusiv măști, viziere, costume de protecție de unica folosință etc. Astfel, în perioada pandemiei noi n-am avut cazuri de avariere în proporții mari, iar cele mici s-au înlăturat conform procedurilor.   

De menționat că angajații sectorului de gaze naturale au transferat benevol pe conturile de combatere a COVID-19 peste 2 milioane de lei. Acest gest mă face să fiu mândru să conduct astfel de oameni cu inima bună și suflete deschise.    


Ce provocări aţi avut în 2020 şi cum aţi reuşit să le faceţi faţă?

Cea mai mare provocare a fost să păstrăm funcționalitatea sistemului de gaze în condițiile specifice ale pandemiei și acest lucru ne-a reușit pe deplin. Mai mult, chiar și înainte de deciziile guvernamentale noi ne-am asumat angajamentul de a nu deconecta debitorii de la rețea, chiar și pe cei cu datorii impunătoare. Totodată, am oferit opțiunea de reeșalonare a datoriilor până în luna septembrie.

Cea de a 2 provocare a fost legată cu mai multe speculații în privința prețului de achiziție a gazelor, care în realitate, probabil, este cel mai avantajos din întreagă regiune. Din păcate, acest moment deseori este folosit în contextul proceselor politice. Pot afirma cu toată responsabilitatea – noi am fost și suntem cointeresați ca tarifele să fie juste atât pentru furnizor, cât și pentru consumator.    


Ce tendinţe se prefigurează în domeniul pe care-l administrați?

Piața locală și regională a gazelor naturale este în plină dezvoltare. Se semnează contracte cu trade-rii din Ucraina și România privind tranzitul de gaze naturale prin intermediul sistemului nostru de transport și în perspectivă volumul acestuia va atinge cifra de 3 miliarde de metri cubi pe an.

Companii noi vin și pe piața energetică a Republici Moldova, însă noi nu ne temem de concurență și vom demonstră nivelul nostru înalt de profesionalism.


Cum vedeţi evoluţia domeniului Dvs. în perioada imediat următoare?


Accentul de bază va cădea pe dezvoltarea sistemului de distribuție a gazelor. Pentru anul 2021 am planificat investiții pentru programul respectiv de cca 100 milioane de lei. În premieră se va investi în construcția a 4 gazoducte inter-rurale, au demarat lucrările de modernizare a gazoductului Odessa-Chișinău. Investiții de proporții în sistem se preconizează și pentru anul 2022.

Ce planuri aveţi pe termen scurt şi mediu?

Vom continua să mergem pe linia trecerii treptate a parcurilor urbane da autobuze la metan. Este un proiect de perspectivă, care are mai multe exemple reușite în țările europene și CSI. Concomitent suntem interesați sa dezvoltăm segmentul de generare și cogenerare a energiei electrice și termice, inclusiv în calitate de investitor. Malul drept al Republica Moldova acoperă doar cca 20% din consumul de energie electrică și această nișă oferă perspective promițătoare. În opinia noastră, gazele naturale nu vor cunoaște o dinamică ascendentă din punct de vedere a prețului în perioadă următoare, ceea ce le face o sursă energetică bună și accesibilă pentru mai multe domenii.

Поделиться Share Tweet