Achizițiile de gaze naturale în luna martie curent

În luna martie curent SAP „Gazprom”, în baza contractului în vigoare, asigură livrarea gazelor naturale către Republica Moldova în volum total de 176,7 milioane m3 lunar, sau 5,7 milioane m3 pe zi.

De la începutul lunii curente volumul de gaze naturale livrate de SAP „Gazprom” integral este recepționat de SA „Moldovagaz” și direcționat către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv centrală „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. În perioada respectivă SA „Moldovagaz” asigură consumatorii din partea dreaptă a Nistrului cu gaze naturale procurate de la SA „Energocom”.

În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil.

În situația creată, luând în considerație că prețul gazelor naturale livrate de SAP „Gazprom” și SA „Energocom” sunt practic similare, SA „Moldovagaz” până la finele lunii martie 2023 va procura pentru consumatorii săi circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi de la SAP „Gazprom”, și circa 1,3-1,5 milioane de mpe zi de la SA „Energocom”.

Partajează Share Tweet