Despre companie

Societatea pe acţiuni „Moldovagaz" este una dintre cele mai mari întreprinderi din sectorul energetic al Republicii Moldova, fiind şi unul dintre cei mai mari contribuabili ai ţării.  
 
Activitatea societății și a întreprinderilor dependente este axată pe prestarea unui serviciu calitativ în vederea transportării, furnizării şi distribuţiei gazelor naturale 24 din 24 de ore pentru mai mult de 790 mii de consumatori, persoane fizice şi juridice din Republica Moldova, precum şi tranzitul gazelor naturale consumatorilor din regiunea Balcanilor. Pentru asigurarea securităţii energetice a Republici Moldova, SA „Moldovagaz” garantează menţinerea şi exploatarea fiabilă a gazoductelor.
 

SA „Moldovagaz” deține pe piața gazelor naturale din Republica Moldova o dublă ipostază:

  • furnizor de gaze naturale (titular de licență), ce îndeplinește obligații de serviciu public privind furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali (casnici și noncasnici) și care are raporturi juridice cu alți participanți ai pieții gazelor naturale (transportatori și distribuitori) în vederea asigurării fiabile cu gaze naturale a consumatorilor;
  • fondator și unic asociat (100 %) al altor întreprinderi din sectorul gazelor naturale ce prestează servicii pe piața gazelor naturale.

În calitatea sa de furnizor, SA „Moldovagaz” participă la următoarele relații contractuale:

  • contractul de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova încheiat cu furnizorul extern (SAP „Gazprom”);
  • contractele de transportare a gazelor naturale prin rețelele magistrale, încheiate cu întreprinderea de transport SRL „Moldovatransgaz”;
  • contracte de distribuție a gazelor naturale prin rețele de presiune înaltă, medie și joasă, încheiate, în cea mai mare parte cu 12 întreprinderi de distribuție afiliate;
  • contracte de furnizare a gazelor naturale încheiate cu consumatorii finali din zona sa de deservire (cea mai mare parte a teritoriului Republicii Moldova).

În cea de a doua ipostază – SA „Moldovagaz” este fondatorul unor întreprinderi care desfășoară următoarele activități:

  • transportul gazelor naturale – SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” (în regiunea transnistreană);
  • distribuția gazelor naturale – 12 întreprinderi de distribuție pe malul drept al râului Nistru și 6 întreprinderi de distribuție și furnizare în regiunea transnistreană.
  • 4 întreprinderi ce practică alte genuri de activitate (instruire, furnizarea gazelor lichefiate, etc.).

SA „Moldovagaz” și întreprinderile de distribuție afiliate îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu regulile stabilite de legislația Republicii Moldova şi în actele normative de reglementare aprobate de ANRE.

Întreprinderile de gaze naturale funcţionează într-un sistem unic. Operatorii sistemelor de transport, operatorii sistemelor de distribuţie şi furnizorul SA „Moldovagaz” colaborează în conformitate cu principiul dirijării operativ-tehnologice unice a sistemului de gaze naturale.

Partajează Share Tweet