Cartierul nou din suburbia capitalei Sângera este gazificat

Сel puțin 630 de consumatori potențiali noi (gospodării) a gazelor naturale vor putea să se conecteze la rețeaua de distribuție în Sângera, suburbia municipiului Chișinău. Potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, lucrările de extindere a acesteia în cartierul nou din localitate au demarat în luna august 2020 și s-au finalizat recent. Doar pe parcursul săptămânii curente au fost racordate cca 30 de gospodării și acest proces este în toi.

Lungimea totală a noului segment al rețelei a constituit 17,8 kilometri și include gazoducte de presiune înaltă (1,6 kilometri), medie (2,9 kilometri) și joasă (13,4 kilometri). Totodată, s-au montat un punct de reglare-măsurare a gazelor de tip staționar și 19 puncte de reglare-măsurare a gazelor de tip dulap. Costul proiectului constituie 8,7 milioane de lei (cu TVA), acesta fiind inițiat de către Primarul general al capitalei, dl Ion Ceban, și realizat în parteneriat cu SA „Moldovagaz”, în conformitate cu Planul investițional „Chișinau-gaz” pentru anul 2020.

„Noi suntem cointeresați în realizarea proiectelor de parteneriat cu organele publice locale în diferite domenii”, a menționat membrul Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Ilie Tutunaru.

Totodată, bugetul preliminar total al programului de extindere a rețelelor de distribuție a gazelor naturale SA „Moldovagaz” va constitui în anul curent 79,5 milioane de lei. Din suma respectivă 30 milioane de lei vor fi direcționați la construcția gazoductelor interrurale, un proiect de premieră pentru ultimele decenii, realizat din sursele întreprinderilor de distribuție din grupul companiilor SA „Moldovagaz”. Acest fapt va permite extinderea acestora până la hotarul mai multor sate, ceea ce va asigura demararea gazificării acestora.

Per total, se vor așeza cca 145 kilometri de gazoduct, iar lucrările se vor efectua în peste 60 de localități din țară. Numărul consumatorilor noi prognozați va constitui, la primă etapa, cca 2500, cu posibilitatea să fie dublat în perioadă următoare.

Partajează Share Tweet