Autospecială „Maz” pe metan este transferată la Orhei

După două luni de testare în Bălți, autospeciala pentru evacuarea deșeurilor de marca „MAZ”, cu motor adaptat pentru combustia metanului, a fost predată temporar întreprinderii comunale a municipiului Orhei. Potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, mașina a fost adusă în țară de către întreprinderea-fiică „Transautogaz” pentru o perioadă de un an, în cadrul unui acord cu producătorul auto „MAZ”. Scopul proiectului este de a demonstra autorităților locale puritatea ecologică, siguranța operațională și beneficiile economice ale metanului, în comparație cu alte tipuri de combustibili auto.

„Testele din Bălți au arătat că costurile de exploatare a acestei autospeciale pentru evacuarea deșeurilor sunt aproape de două ori mai mici, în comparație cu vehiculele cu motoare diesel. Cifra anuală a economiilor ajunge la aproape 100 de mii de lei, iar aceasta este doar pentru o unitate de transport”, a spus la predarea mașinii membrul Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Ilie Tutunaru.

„Am fost încrezători că testele vor avea succes și că cifrele vor fi mai mult decât convingătoare. După Orhei intenționăm să transferăm autospeciala către întreprinderile municipale din Comrat și Hâncești, în apropierea cărora la fel există stații de alimentare cu metan”, a declarat directorul general „Transavtogaz” Alexander Kiseev.

Capacitatea containerului de deșeuri pentru acest model de mașină este de 9 metri cubi și, datorită dimensiunii sale compacte, poate deservi inclusiv străzi înguste și stradele. Toate costurile de exploatare, aferente testării autospecialei pe metan, sunt suportate de întreprinderea „Transautogaz” în parteneriat cu reprezentanța „MAZ” din Moldova.

Partajează Share Tweet