Comisia interguvernamentală moldo – rusă pentru colaborarea economică

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim CEBAN a participat în cadrul celei de-a XV-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo – ruse pentru colaborarea economică care a avut loc la Chișinău, în perioada 18-19 septembrie.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” a menționat relevanța și importanța cooperării în domeniul complexului de combustibili și energie, considerând că este necesară continuarea dialogul bilateral pe platforma Comisiei interguvernamentale, precum și la nivelul organelor guvernamentale centrale și a întreprinderilor complexului. Misiunea SA „Moldovagaz” este să asigure aprovizionarea fiabilă cu gaze naturale a consumatorilor Republicii Moldova, precum și tranzitarea continuă a gazelor naturale partenerilor din regiunea Balcanilor, a menționat dnul Ceban. De-a lungul anilor SA „Moldovagaz” a fost un partener de încredere care, executându-și obligațiunile contractuale, aceeași poziție o va menține și pentru următorii ani de activitate în partea ce ține de tranzitul gazelor naturale și aprovizionarea fiabilă a consumatorilor din Republica Moldova.

Comisia a examinat 3 subiecte importante pentru complexul energetic, în special sectorul gaze naturale:

1. Necesitatea prelungirii termenului contractelor de furnizare și de tranzit ale gazelor naturale în vigoare și/sau semnarea unor contracte noi.
  2. Reglementarea datoriilor SA „Moldovagaz” față de SAP „Gazprom”.
  3. Implementarea prevederilor Legii RM cu privire la gazele naturale în partea ce ține de asigurarea independenței operatorului de transport gaze.

Potrivit președintelui SA „Moldovagaz” actualmente este rațională prelungirea termenului contractelor de furnizare și de tranzit în vigoare, reieșind din circumstanțele create și expirarea la 31 decembrie 2019 a termenului lor. S-a format un grup de lucru bilateral în cadrul căruia se vor contura condițiile contractuale de furnizare și de tranzit de gaze naturale. În acest context, este de menționat rolul pe care îl are SAP „Gazprom” fiind cel mai mare investitor în economia țării noastre, precum și un furnizor stabil și sigur de gaze naturale.

Subiectul datoriilor SA „Moldovagaz” este un element complex, a menționat dnul Ceban, și necesită a fi discutat în cadrul ulterioarelor întâlniri. La moment s-a convenit asupra creării unui mecanism viabil de achitare a datoriei acumulate de SA „Moldovagaz” față de SAP „Gazprom”.

Cât privește implementarea Legii RM cu privire la gazele naturale, a explicat dnul Ceban, sunt anumite deficiențe în vederea implementării la timp a prevederilor Legii cu privire la gazele naturale ce reglementează activitatea operatorilor de transport de gaze naturale. Acest subiect se află în vizorul organelor de conducere și acționarilor SA „Moldovagaz”, luând în considerare și faptul asigurării implementării prevederilor Legii cu privire la gazele naturale de către întreprinderile afiliate SA „Moldovagaz” care se află în regiunea transnistreană.

NOTĂ:

În cadrul comisiei privind colaborarea în domeniul complexului energetic în calitate de experți din partea Federației Ruse au participat: Ghenadie Abașchin, membrul Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, directorul reprezentanței SAP „Gazprom” în Republica Moldova, Liudmila Korobanova, membrul Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, șeful secției SAP „Gazprom”, Nicolai Vasiliev, membrul Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, șeful direcției SAP „Gazprom”. În calitate de experți din partea Republicii Moldova au participat Valeriu Taraburcă, șef adjunct de direcție SA „Moldovagaz” și Alexandr Devdera, sef interimar de direcție SA „Moldovagaz”.