Conectarea noilor consumatori la rețeaua de distribuție a gazelor continuă

Demararea livrării a gazelor naturale consumatorilor noi, care recent s-au racordat la rețeaua de distribuție după finalizarea lucrărilor de extindere a acesteia, continuă în mai multe localități din Republica Moldova. Potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, în satul Sărăteni, raionul Leova, deservit de întreprinderea „Cimișlia-gaz”, este planificată conectarea a 26 de gospodării noi. În total, în localitate au fost așezați cca 760 de metri de conductă de gaze și a fost instalat un punct de reglare-măsurare a gazelor de tip dulap.

În cazul satului Filipeni din același raion, este planificată racordarea la rețea a 39 de gospodării. În același timp, în multe dintre acestea, conform proiectului rețelelor interne, vor fi instalate nu numai aragazuri, ci și centrale autonome de încălzire. Potrivit Planului investițional al întreprinderii „Cimișlia-gaz”, în anul curent per total vor fi construiți 17,9 kilometri de gazoduct, cu un potențial de racordare a cel puțin 335 de noi consumatori (gospodării).

Bugetul total actualizat al programului de extindere a rețelelor de distribuție a gazelor naturale din grupul SA „Moldovagaz” va constitui în anul curent 82,87 milioane de lei. Din suma respectivă peste 25 de milioane de lei vor fi direcționați la construcția a 22,94 kilometri de gazoducte interrurale, un proiect de premieră pentru ultimii ani, realizat din sursele proprii ale întreprinderilor de distribuție „Moldovagaz”. Acest fapt va permite extinderea rețelelor până la hotarul mai multor sate, ceea ce va asigura demararea gazificării acestora.

Per total, se vor așeza cca 173 kilometri de gazoduct, iar lucrările sunt efectuate în 74 de localități din țară. Numărul consumatorilor noi prognozați va constitui, la primă etapă, cca 2960, cu posibilitatea să fie dublat în perioadă următoare.

Partajează Share Tweet