Declarația SA „Moldovagaz” referitor la livrările de gaze naturale

SA „Moldovagaz” este în contact permanent cu SAP „Gazprom” în privința problemei menținerii furnizării neîntrerupte de gaze naturale către Republica Moldova și va face tot posibilul pentru a asigura plata obligațiilor contractuale curente în termenul convenit, inclusiv cu asistența Guvernului. De menționat că anterior administrația companiei a oferit acționarilor săi un mecanism de rambursare a datoriilor istorice. Totuși, din cauza auditului nefinalizat al acestor datorii, o astfel de soluție nu poate fi încă implementată și, ca urmare, este în afara competenței conducerii companiei.

De asemenea, este de menționat faptul că potrivit informațiilor publicate de Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, la punctul de interconectare „Sudja” sunt disponibile capacități libere în valoare de 15 milioane de metri cubi pe zi. În situația actuală, SA „Moldovagaz” este gata să rezerveze și să plătească în mod independent capacități suplimentare pentru transportul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, inclusiv zilnic.

Totodată, companiile de transport și distribuție a gazelor, care fac parte din grupul de companii „Moldovagaz”, sunt pregătite să lucreze în condițiile Situației de Urgență pe piața gazelor naturale, în strictă conformitate cu legislația și deciziile autorităților centrale.

Partajează Share Tweet