Discuții între parteneri în energie

Asigurarea securității energetice a țării, tarifele juste pentru furnizor și consumatori, precum și investițiile în extinderea și modernizarea rețelelor de gaze. Aceste priorități au fost remarcate drept unele cheie pentru SA „Moldovagaz” de Președintele Consiliului de Administrație a întreprinderii, Vadim Ceban, în cadrul platformei de discuții „Parteneri în energie – progres prin soluții verificate”, desfășurat la Chișinău în format online.

„Odată cu începerea pandemiei COVID-19, „Moldovagaz” a asigurat livrările neîntrerupte de gaze naturale și astfel a reconfirmat din nou reputația sa de un furnizor sigur”, a subliniat Vadim Ceban. El a reamintit că, în perioada valabilității Stării excepționale, deconectări ale debitorilor nu s-au efectuat, iar ulterior acestora li s-a oferit opțiunea de a reeșalona datoriile până la sfârșitul luni septembrie. 

Vadim Ceban a menționat și revizuirea recentă a tarifelor la gazele naturale, ceea ce a fost posibil grație micșorării prețului mediu anual de achiziție de la 178 până la 148 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, inclusiv cheltuielile de transport până la hotarul țării. Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” a relatat și despre mersul lucrărilor de extindere a rețelelor de distribuție a gazelor naturale, bugetul cărora s-a majorat de la 18 pînă la 52 milioane de lei.

„În anul 2021 această cifra va atinge 100 milioane de lei. În premieră pentru o perioadă îndelungată noi vom investi în gazoductele inter-rurale, ceea ce va asigura creșterea substanțială a nivelului total de gazificare a țării”, a menționat Vadim Ceban.

La lucrările platformei de discuții au participat reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, Guvernului României, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și ai întreprinderilor din sectorul energetic.

Partajează Share Tweet