Implementarea Programului investițional în anul 2023

Volumul total al lucrărilor, incluse în Programul investițional al grupului SA „Moldovagaz” pentru anul 2023, a fost executat în proporție de 95,8% din cele planificate, și este estimat la 231,4 milioane lei (inclusiv TVA). De menționat că în cazul a 12 întreprinderi de distribuție a gazelor, care fac parte din grupul de companii al celui mai mare furnizor de gaze naturale din țară, cifra investițiilor realizate a constituit 99,2% față de cele planificate. În cadrul capitolului „Dezvoltarea (extinderea) rețelelor de distribuție a gazelor” s-au construit 92,5 kilometri de conducte de gaze de presiune medie și joasă în 51 de localități ale țării, cu potențialul de racordare a cel puțin 1 700 de consumatori (gospodării) noi. În plus, au fost pozați circa 10 kilometri de gazoduct interrural de presiune înaltă, inclusiv tronsonul Strășeni-Vorniceni (1,7 kilometri), precum și în apropierea satului Cosăuți din raionul Soroca (7,97 kilometri).

În cazul capitolului „Construcții noi” au fost montați 4,32 kilometri de conducte de gaze, inclusiv cele de inelare și looping, sunt instalate 66 de puncte reglare-măsurare de tip dulap, precum și 5 noduri de evidență a gazelor naturale. În plus, au fost efectuate lucrări pe capitolele „Reconstrucție și modernizare”, „Reechipare tehnică” și alte domenii, în cadrul cărora au fost reutilate sau montate zeci de puncte de reglare-măsurare noi, sisteme de telemetrie și stații de protecție catodică, precum și au fost achiziționate autovehicule specializate, calculatoare și alte echipamente. În cazul întreprinderii de transport gaze „Moldovatransgaz”, volumul investițiilor realizate a constituit 89,6% din plan.

Grupul de companii „Moldovagaz” include întreprinderile de distribuție de gaze „Chișinău-gaz”, „Bălți-gaz”, „Ialoveni-gaz”, „Orhei-gaz”, „Ungheni-gaz”, „Cimișlia-gaz”, „Cahul-gaz”, „Gagauz-gaz”, „Taraclia-gaz”, „Stefan-Vodă gaz”, „Florești-gaz”, „Edineț-gaz”, deservind peste 820 mii de consumatori finali. La fel, din acesta fac parte întreprinderea de transport gaze „Moldovatransgaz”, compania ”Flacăra Albastră”, precum și „Transautogaz”, care deține o rețea de stații cu alimentare de gaze.