Înlăturarea riscurilor tehnice în alimentarea cu gaze a municipiului Ungheni în perioada rece a anului

Lucrările de instalare suplimentară a unei stații de reglare-măsurare a gazelor în Ungheni sunt aproape de finalizare. Potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, acest proiect va asigura nivelul necesar de presiune a gazelor naturale în rețea în perioadă sezonului de încălzire și a sarcinilor maxime de consum.

Stația existentă a fost pusă în funcțiune la începutul anilor 2000, care corespundea la cererea consumului de atunci. Pe parcursul ultimilor ani în orașul Ungheni se atestă o creștere considerabilă a numărului de consumatori, conectați la rețeaua de gaze. Astfel la moment este asigurată furnizarea gazelor naturale către 9218 consumatori casnici, dintre care 7220 au instalate centrale autonome de încălzire, și 223 agenți economici. La fel, la rețea sunt conectate și 7 minicentrale, care livrează agent termic și apă caldă pentru primărie, grădinițe, școli și instituții medicale ale municipiului. 

Prin urmare, în perioada de vârf de consum a gazelor naturale în Ungheni, stația existentă funcționează la capacitatea sa maximă, ci nu la cea nominală, prescrisă de producător. Astfel, componentele regulatoarelor de gaze se uzează mult mai repede, ceea ce poate duce la o defecțiune și stoparea alimentării cu gaze a întregului oraș.

După finalizarea lucrărilor de instalare a stații de reglare-măsurare a gazelor, precum și de inelare a gazoductului de presiune medie, aceste riscuri vor fi eliminate. În plus, proiectul le va permite mai multor întreprinderi, situate în apropiere, să fie conectate la rețea.

Stația nouă urmează să fie pusă în funcțiune până la începerea sezonului de încălzire.

Partajează Share Tweet