Întrevedere cu Președintele Republicii Moldova Igor Dodon

Conjunctura regionala a prețurilor la gaze naturale, precum și situația în ramură în general au fost discutate în cadrul întrevederii Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon cu Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban. Printre temele abordate a fost contractul de lunga durată cu „Gazprom” și prognozele privind prețurile de achiziție în următoarele perioade ale anului. În acest context, Vadim Ceban a menționat că în trimestrul IV acestea ar putea să scadă până la 100 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Potrivit lui, specialiștii întreprinderii efectuează o analiza detaliată a situației pe piață, iar drept urmare va fi pregătită oferta privind posibila diminuare a tarifului final pentru consumatori.

Încă o întrebare importantă a devenit continuarea gazificării localităților din țară. Potrivit lui Vadim Ceban, se vor introduce modificări în Programul investițional al întreprinderii pentru anul 2020 cu scopul lărgirii rețelei de gaze naturale într-un număr maxim posibil de sate.

În cadrul întrevederii s-a discutat și implementarea Pachetului energetic III UE, care prevede separarea și independența juridică a operatorului de transport a gazelor naturale. Totodată, a fost abordată și problema datoriilor istorice, inclusiv ale întreprinderilor din sectorul energetic al Republicii Moldova. Potrivit lui Vadim Ceban, în cadrul SA „Moldovagaz” este elaborat conceptul achitării treptate a datoriilor respective, care depășesc 2,6 miliarde lei. În timpul apropiat acesta va fi expediat Ministerului economiei și infrastructurii, precum și Agenției proprietății publice pentru coordonare.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” l-a informat pe șeful statului că toate întreprinderile ramurii de gaze naturale activează într-un regim normal, asigurând livrările neîntrerupte și securitatea sistemului. Vadim Ceban a reamintit că întreprinderile din sector și angajații lor au transferat cca 2 milioane de lei pentru lupta cu COVID-19. Potrivit lui, în legătură cu situația epidemiologică deconectări ale restanțierilor de la sistemul gazelor naturale nu se efectuează, iar SA „Moldovagaz” este deschisă pentru negocieri individuale privind achitarea treptată a datoriilor acumulate.