Întrevedere cu Președintele Republicii Moldova Igor Dodon

Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova, precum și posibilă scăderea a tarifelor pentru consumatori au devenit unele din temele principale ale întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Potrivit serviciului de presă al întreprinderii, Vadim Ceban l-a informat pe Șeful statului că în trimestrul IV al anului curent prețul de achiziție va scădea până la cca 100 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Drept consecință, prețul mediu anual va constitui cca 145 dolari SUA, ceea ce va crea premise financiare pentru revizuirea tarifului final, în care prețul mediu de achiziție este în mărime de 178,5 dolari SUA.

Vadim Ceban i-a comunicat lui Igor Dodon și despre mersul negocierilor cu „Gazprom” privind contractul nou de furnizare a gazelor pentru o perioadă de 3 ani, iar formula prețului probabil va conține și conjunctura pieței de tip spot. Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” a menționat și creșterea bugetului programului privind extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale de la 18 până la 52 milioane de lei. Lucrările respective se efectuează în peste 50 de localități ale țării.

Președintele Igor Dodon a fost informat și despre mersul implementării Pachetului energetic III al UE. Documentul prevede asigurarea independenței juridice și financiare a companiei de transport a gazelor naturale „Moldovatransgaz” și alte măsuri. De asemenea, s-a discutat despre problema stingerii datoriilor pentru gazele naturale, inclusiv ale regiunii transnistrene.

Partajează Share Tweet