Investiții în gazificarea Găgăuzei

În gazificarea localităților și obiectelor industriale din Găgăuzia până la sfârșitul anului curent se vor investi cca 4,6 milioane de lei. Potrivit serviciului de presă al SA „Moldovagaz”, această opțiune a fost discutată cu conducerea autonomiei în cadrul vizitei în Comrat a Președintelui Consiliului de Administrație a întreprinderii, Vadim Ceban. În planul lucrărilor sunt incluse extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale din localitatea Dezghingea (cel puțin 86 consumatori potențiali noi), satului Copceac, precum și conectarea subzonei industriale a ZEL „Valcaneș”, aflate în Ceadîr-Lunga.

„Mulțumesc pentru vestea minunată, este un proiect bun. Este un obiect de perspectivă și lansarea acestuia reprezintă un interes comun”, a menționat Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. În cadrul întrevederii a fost menționat și proiectul de gazificare a 2 cartiere noi din capitala Găgăuziei, Comrat. Primarul orașului, Serghei Anastasov, a relatat că proiectul tehnic este elaborat și, în timpul apropiat, urmează să fie expediat SA „Moldovagaz” cu scopul includerii acestuia în Programul investițional pentru anul 2021. Un interes deosebit a trezit proiectul privind construcția în oraș a unității de cogenerare a energiei termice și electrice, ce va permite să fie asigurate cu aceste surse obiectele locale de învățământ, sport și sănătate.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” a vorbit și despre reorganizarea ramurii de gaze naturale, în contextul implementării Pachetului energetic III al UE. „Noi nu ne temem de concurență, suntem gata să manifestăm flexibilitate maxima și să păstrăm pozițiile de lider pe piață”, a subliniat Vadim Ceban.

Nivelul gazificării din Găgăuzia este printre cele mai înalte din tară și constituie 96,9%. 

Partajează Share Tweet