Mecanismul de formare a prețului și evoluția prețurilor la gazele naturale la burse

SA „Moldovagaz” vine cu precizări vizavi de informația apărută în spațiul online despre reducerea prețurilor pentru gazele naturale livrate de la hub-urile europene și propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, care sugerează că Republica Moldova poate să achiziționeze gaze naturale din UE cu 16 la sută mai ieftin decât de la SAP „Gazprom”, folosind infrastructura de transport a gazelor din Ucraina.

Ținem să menționăm că SA „Moldovagaz” urmărește zilnic evoluțiile burselor internaționale. Astfel, în ianuarie și februarie 2020, cotațiile pentru gazele naturale au ajuns la 135 dolari SUA și, respectiv, 115 dolari SUA pentru 1000 m3. La hotarul Republicii Moldova, luând în calcul cheltuielile de transport, prețul de achiziție ar fi ajuns la 203 și, respectiv, 182 dolari SUA pentru 1000 m3. În prezent, prețul de import al gazelor naturale de la SAP ”Gazprom” este de 174 dolari SUA pentru 1000 m3.

Mai mult, propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, reiese din cotația gazelor naturale de la bursa ucraineană de 164,88 dolari SUA pentru 1000 m3, care ajustată cu cheltuielile de transport devine mai mare decât oferta din contractul semnat cu SAP „Gazprom”.

SA „Moldovagaz” ia în calcul faptul că în perioada următoare există probabilitatea ca prețurile la bursă să scadă semnificativ, de aceea a semnat prelungirea contactului de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de 1 an. De asemenea, ținem să menționăm că în luna ianuarie 2020 au început discuțiile cu SAP „Gazprom” pentru a găsi o modalitate de revizuire a formulei de bază a calculului prețurilor la gaze pentru consumatorii din Republica Moldova specificată în contract.

Președintele Consiliului de Administrare, Vadim Ceban, a ținut să menționeze faptul că formarea prețului se bazează pe principiile unei piețe competitive. În acest sens, trebuie să se țină cont și de disponibilitatea resurselor, să fie identificat prețul echitabil, dar și să fie anticipată cotația viitoare, mai ales că nimeni nu poate spune, ce se va întâmpla iarna viitoare. ”Consider incorectă comparația prețurilor de la hub-uri cu prețurile determinate pe baza indexării petrolului pentru că sunt produse complet diferite”, a mai menționat președintele Consiliului de Administrare, Vadim Ceban.

SA „Moldovagaz” este pregătită pentru regulile pieței competitive și regulile de formare ale prețurilor. Compania va decide singură ceea ce îi este convenabil, ținând cont, în mod prioritar, de interesele consumatorilor. Sunt de acord cu un moment – concurența în domeniul gazelor naturale în Europa a crescut și toți trebuie țină cont de acest fapt!

Partajează Share Tweet