Optimizarea activității sistemului de transport a gazelor naturale este o prioritate

Implementarea Pachetului energetic III al UE în Republica Moldova, inclusiv asigurarea independenței juridice și financiare a întreprinderii „Moldovatransgaz”, au fost dezbătute în cadrul întrevederii conducerii SA „Moldovagaz” cu angajații stației de comprimare a gazelor naturale din Drochia. Potrivit serviciului de presă al SA „Moldovagaz”, Președintele Consiliului de Administrație al companiei, Vadim Ceban, a subliniat necesitatea păstrării colectivului după reorganizarea sectorului de gaze naturale, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă la stație.

În calitate de alte priorități au fost marcate implementarea programelor investiționale, micsorarea cheltuielilor operationale și optimizarea activității sistemului de transport a gazelor naturale în general, inclusiv în contextul dării în exploatare a gazoductului „Iași-Ungheni-Chișinău”.

Stația de comprimare din Drochia este menită să asigure transportul gazelor naturale către unitatea de depozitare din Bogorodceanî, prin intermediului gazoductului magistral Ananiev-Cernăuți-Bogorodceanî, precum și în direcția capitalei Republicii Moldova prin gazoductul Chișinău-Rîbnița. Capacitatea stației constituie până la 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Actualmente această este in regim de rezerva caldă (regim continuu de așteptare).