Potențialul pieței de combustibil curat, cum ar fi metanul

Reprezentanții companiilor „Moldovagaz” și „Transautogaz” și-au exprimat interesul în dezvoltarea pieței combustibilului mai curat, cum ar fi metanul, precum și a infrastructurii aferente în Republica Moldova în cadrul implementării programului „Transport public curat”. Potrivit serviciului relații publice al întreprinderii, dezbaterea acestuia a avut loc în regim online sub egida Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu susținerea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și alți parteneri.

Programul este axat pe susținerea trecerii la autobuze care utilizează în calitate de combustibil gaz natural comprimat sau gaz petrolier lichefiat, precum și la transportul electric de tipul troleibuzelor. Sursele de finanțare a proiectului sunt bugetul public național, bugetele locale, diferite fonduri și liniile creditare interne și externe.

Anterior Președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a menționat că transferarea a unei părți a parcului de autobuse din capitală la metan în calitate de combustibil ar permite Primăriei municipiului Chișinău anual să economisească cel puțin un milion de euro. Mai mult, compania a declarat despre disponibilitatea să finanțeze din surse proprii construcția a unei stații de alimentare cu gaz pe teritoriul parcului urban de autobuse.

Transportul auto cu dispozitive de ardere a metanului se consideră unul dintre cele mai ecologic pure. În cazul acestuia volumul emisiilor nocive este cu mult mau scăzut în comparație cu motoare de benzină și motorină. În cazul exploatării corecte și deservirii la timp a echipamentului acesta este totalmente sigur și durabil. 

Partajează Share Tweet