Precizările SA „Moldovagaz” referitor la cererea de revizuire a tarifelor

La 23 mai 2022, SA „Moldovagaz” a depus spre examinare Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) un proiect de prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022, în care tariful mediu de furnizare a gazelor naturale a constituit 21 240 lei pentru 1000 m3 (fără TVA). Totodată, ANRE a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale cu intrarea în vigoare de la 1 iunie 2022, cu 23,5% mai puțin în comparație cu calculele ale SA „Moldovagaz”, iar tariful mediu pentru anul 2022 a constituit de 16 254 lei pentru 1000 m3 (fără TVA). Prețurile curente pentru furnizarea de gaze naturale nu acoperă costurile asociate achiziționării acestora de la furnizorul extern, precum și costurile serviciilor de transport și distribuție a gazelor, ceea ce duce la acumularea continuă de devieri tarifare, care actualmente, în total, depășesc 2,5 miliarde lei.

Având în vedere tendința în creștere a prețului de achiziție a gazelor naturale (în iulie 2022 acesta s-a ridicat la cca 980 USD pentru 1 000 m3, sau cu 41% mai mult în comparație cu prețul inclus în tariful final în valoare de 696 USD pentru 1000 m3), și în conformitate cu Hotărârea Comisiei pentru Situații de Excepționale a Republicii Moldova, în data de 30 iunie 2022 SA „Moldovagaz” a calculat și expediat spre examinare către ANRE proiectul de prețuri reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2022, ținând cont de abaterile de tarif, care s-au format în primul semestru al anului 2022, în valoare de 23 572 lei pentru 1000 m3 (fără TVA), sau cu 45% mai mare decât tariful mediu aprobat de ANRE la 1 iunie 2022.

Această acțiune este în strictă conformitate cu legea, va acoperi integral costul achizițiilor de gaze și, astfel, va asigura îndeplinirea obligațiilor contractuale de plată către furnizor.

Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, noile prețuri ar urma să intre în vigoare începând cu 1 iulie 2022. Prețurile reglementate pentru furnizarea de gaze naturale sunt aprobate de ANRE în cadrul unei ședințe deschise.