Reducerea semnificativă a pierderilor de gaze naturale în 2023

Volumul pierderilor tehnologice la întreprinderile de distribuție a gazelor, care fac parte din grupul de companii „Moldovagaz”, a constituit în anul 2023 16,867 milioane de metri cubi, sau cu 20,6% mai puțin în comparație cu anul ​​2022. Mai mult, față de anii 2010-2011, acestea au scăzut de aproape trei ori. Diminuarea cifrelor de pierderi s-a înregistrat la fiecare dintre cele 12 întreprinderi de distribuție a gazelor naturale, iar în cazul de 9 dintre ele acestea au variat de la 21,3% la 38,6%.

Directorii acestora însă au fost însărcinați de a aduce volumul pierderilor în anul curent la normativul stabilit de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) în mărime de 14,485 milioane de metri cubi. Pentru a atinge acest obiectiv, se prescrie întreținerea, repararea și modernizarea în timp util a rețelelor și a echipamentelor aferente, înlocuirea contoarelor învechite, instalarea nodurilor noi de evidență a gazelor (sau înlocuirea acestora), precum și implementarea în continuare a sistemelor de transmitere a datelor de consum la distanță (module de telemetrie și radio).

Grupul de companii „Moldovagaz” include întreprinderile de distribuție de gaze „Chișinău-gaz”, „Bălți-gaz”, „Ialoveni-gaz”, „Orhei-gaz”, „Ungheni-gaz”, „Cimișlia-gaz”, „Cahul-gaz”, „Gagauz-gaz”, „Taraclia-gaz”, „Stefan-Vodă gaz”, „Florești-gaz”, „Edineț-gaz”, deservind peste 820 mii de consumatori finali. La fel, din acesta fac parte întreprinderea de transport gaze „Moldovatransgaz”, compania ”Flacăra Albastră”, precum și „Transautogaz”, care deține o rețea de stații cu alimentare de gaze.

Partajează Share Tweet