S-a stins din viața Anatolii Saracuța

Noaptea trecută, sectorul energetic din Republica Moldova a pierdut nu doar unul dintre cei mai puternici și devotați specialiști, dar și unul dintre părinții fondatori ai săi în forma sa actuală. Drept urmare a complicațiilor de sănătate, generate de COVID-19, în spital s-a stins din viața Anatolii Saracuța.

Va fi complicat de găsit în sectorul energetic o persoană, care să nu aprecieze meritul, cunoștințele, experiența și autoritatea dlui Saracuța. Din momentul proclamării independenței Republicii Moldova, domnia sa a devenit unul dintre inițiatorii implementării proiectelor de separare a unităților de generare și distribuție conform modelului european. 

Domnul Saracuța a participat în calitate de autor la elaborarea cadrului juridic în domeniul energiei electrice și gazelor naturale. Sub tutela domniei sale s-au realizat cu succes proiecte-cheie de ordin reformator și inovativ în domeniul energetic, care au fost finanțate de către partenerii de dezvoltare. Și, potrivit mai multor specialiști, la începutul anilor 2000, Moldova a fost liderul indiscutabil în acest domeniu nu doar printre alte țări din CSI, dar şi ale Europei de Est.

După crearea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Anatolii Saracuța a devenit primul director al acesteia. El fost printre cei care au pus fundamentul relațiilor juste dintre regulator și participanții pieței energetice. Domnul Saracuța a fost unul dintre autorii primelor metodologii tarifare, care au luat în calcul interesele atât ale consumatorilor, cât și ale furnizorilor.

După venirea la SA „Moldovagaz”, Anatolii Saracuța s-a consacrat activității în mai multe domenii organizatorice complicate, inclusiv implementarea Pachetului energetic III al UE. Trăsăturile lui specifice au fost abordările fundamentale în exprimare, oferirea argumentelor în cadrul polemicilor de serviciu și bună voința în relațiile cu colegii săi. Anatolii Saracuța știa să apere, să convingă, însă să nu impună poziția sa.

Odihniți-vă în pace, domnule Saracuța. Ați lăsat o urmă foarte vizibilă în sufletele noastre. O să ne fie dor de Dumneavoastră.


Partajează Share Tweet