SA „Moldovagaz” desfășoară seminarul de ramură în domeniul metrologiei și evidenței în sectorul gazelor

Soluțiile și standardele moderne în domeniul metrologiei, precum și evidența consumului de gaze, sunt dezbătute în cadrul seminarului anual de ramură. desfășurat pentru angajații întreprinderilor din sistemul SA „Moldovagaz”. În mod tradițional, agenda sa conține discuții referitor la normele legislative actuale din sectorul energetic, inclusiv regulile pieței a gazelor naturale, implementarea Pachetului energetic III al UE, măsurile de reducere constantă a pierderilor de gaze și alte aspecte relevante.

„Reducerea pierderilor și evidența maximă exactă a consumului sunt una dintre prioritățile noastre, ținând cont de situația de pe piața de energie în ansamblu. În ultimul deceniu, volumul pierderilor reale de gaze naturale în Moldova s-a înjumătățit, și continuăm să lucrăm pentru a reduce în continuare indicatorul respectiv. O altă provocare va fi trecerea contabilității consumului de la metri cubi la kilowați/oră”, a declarat Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, dl Vadim Ceban.

Participanților la seminar le-au fost prezentate cele mai recente mostre de echipamente de măsurare a gazelor, inclusiv contoare de gaze cu ultrasunete pentru consumatorii casnici, precum și sisteme de colectare a indicilor de consum de la distanță. Programul său include, de asemenea, vizite la stația de predare a gazelor (SP) a companiei de transport „Moldovatransgaz”, precum și la stația măsurare gaze (SMG) a întreprinderii „Vestmoldtransgaz” pentru a se familiariza cu procesul de măsurare a volumelor și calității gazelor naturale cu ajutorul echipamentului modern deja instalat.

La seminar participă câteva zeci de angajați ai întreprinderilor de transport și distribuție a gazelor, reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, Institutul Național de Metrologie și altor instituții.

Partajează Share Tweet