SA „Moldovagaz” va sprijini Primăria Chișinău pentru „înverzirea” flotei de autobuze și autospeciale

SA „Moldovagaz” își va extinde rețeaua stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate (GNC) din țară, urmând să lanseze construcția unor stații pilot pentru parcul de autobuze și autospeciale din municipiul Chișinău. O înțelegere în acest sens a fost atinsă în cadrul întrevederii președintelui SA Moldovagaz, Vadim Ceban, cu primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Părțile au convenit asupra semnării unui memorandum de înțelegere, înainte de începerea lucrărilor propriu-zise urmând a fi elaborat un studiu de fezabilitate. Compania fiică a SA „Moldovagaz”, SRL „Transautogaz” este gata să cofinanțeze costurile pentru elaborarea studiului, precum și să finanțeze lucrările de proiectare și construcție a stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate pe teritoriul ÎM „Parcul urban de autobuze” din strada Sarmizegetusa și în apropiere de Gara auto Sud-Vest.

„Republica Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030 cu 70% în raportul cu anul de referință 1990, iar sectorul transporturi este una din principalele surse de emisii. Un program de dezvoltare a parcului auto municipal bazat pe utilizarea gazelor naturale va contribui la reducere semnificativă a emisiilor și servi ca un bun exemplu de combinare a beneficiilor economice și preocupărilor față de mediul înconjurător”, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Gazele naturale sunt un combustibil ecologic, iar utilizarea lor reprezintă o contribuție semnificativă la protecția mediului înconjurător, până la 90% din poluarea orașelor provenind de la exploatarea autovehiculelor. Din punct de vedere al mediului, arderea GNC în motoare emite cu până la 30% mai puţin dioxid de carbon în cazul autoutilitarelor mici şi cu până la 20% mai puţin în cazul autobuzelor şi autocamioanelor, comparativ cu motoarele cu combustibili clasici. Cantitatea de emisii de oxizi de azot (NOx) este la 70% mai redusă decât standardele europene aplicabile camioanelor şi autoutilitarelor, iar nivelul de zgomot scade la jumătate.

Alimentarea cu gaze naturale a transportului public municipal va avea nu doar beneficii ecologice, ci și economice, prețul unui metru cub de gaze naturale comprimate fiind cu 42% mai mic decât al unui litru de motorină. Având în vedere că fiecare din cele 126 de autobuze municipale de transport public parcurge anual cca 56 de mii de kilometri și are un consum mediu de 37 de litri de motorină la 100 km, economiile vor fi semnificative.

În prezent, cca 44% din autobuzele municipale au o vârstă de peste 20 de ani, 38% - peste 15 ani și 18% peste 10 ani, fiind necesară înoirea flotei auto. În cadrul unui proiect pilot, urmează a fi procurate câteva autobuze și autospeciale pentru colectarea deșeurilor, dotate cu instalații de gaze naturale comprimate, pentru a testa eficiența lor.

SRL „Transautogaz” este cel mai mare furnizor de gaze naturale comprimate prin intermediul stațiilor de alimentare a automobilelor din Republica Moldova. Întreprinderea dispune de 12 stații de alimentare cu GNC pe teritoriul țării, 5 dintre acestea fiind situate în municipiul Chișinău, și alimentează zilnic peste 5 mii de autovehicule cu gaze naturale comprimate. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor și a crește comoditatea pentru clienți, compania Transautogaz a introdus recent și un sistem de carduri de combustibil pentru persoanele juridice. Acesta ajută la îmbunătățirea sistemului de evidență a vânzărilor GNC și oferă clienților o serie de avantaje.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, o cotă de cca 60% din carburanții consumați în Republica Moldova îi revine motorinei, 26% - benzinei, iar gazului petrolier lichefiat (GPL) și gazului natural comprimat (GNC) câte 11 și respectiv 3%.

Gazul natural comprimat este utilizat pe scară largă în multe ţări europene în rândul cărora se detaşează Italia, unde sunt în circulaţie aproximativ un milion de vehicule care utilizează acest tip de combustibil.

Partajează Share Tweet