Vadim Ceban a participat la conferința ”Managementul riscurilor în energetică-2020”

Perspectivele dezvoltării pieței de gaze naturale și a infrastructurii aferente pentru folosirea acestora în calitate de combustibil pentru transport pe teritoriul Republicii Moldova au fost prezentate de către Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul conferinței internaționale „Managementul riscurilor în energetică-2020”. În contextul situației epidemiologice, spre deosebire de anii precedenți, aceasta a avut loc în format online.

Una din direcțiile prioritare, anunțate de Vadim Ceban, este lărgirea pieței de gaze naturale comprimate pentru transport. Pentru dezvoltarea acesteia se planifică extinderea și modernizarea rețelei existente de stații de alimentare a întreprinderii (SAAGC), numărul cărora la moment constituie 12 unități. În alocațiunea sa, Vadim Ceban a menționat și proiectul comun discutat cu Primăria Municipiului Chișinău, care prevede trecerea treptată a parcului urban de autobuse la acest tip de combustibil ecologic.

La etapele următoare se prevede dotarea cu echipamentul necesar și a autospecialelor din domeniul comunal și din cel agricol. Concomitent, este planificată crearea unei rețele de centre de deservire a acestui tip de transport, precum și deschiderea unui centru educațional specializat de pregătire a specialiștilor.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova la moment sunt puse la evidența cca un milion de unități de transport. Din numărul acestora, doar 20 de mii sunt dotate cu echipament pentru arderea gazelor naturale comprimate. În context, Vadim Ceban s-a expus în favoarea unor măsuri stimulatorii din partea autorităților, cum ar fi diminuarea accizelor de import și a altor plăți.

La începutul conferenței participanții acesteia au fost salutați de către Ministrul energeticii al Federației Ruse, Alexandr Novak, precum și colegul său turc Fatih Dönmez. În activitatea forului au participat reprezentanți de rang înalt ai companiilor și organizațiilor energetice mondiale, inclusiv Forumul energetic mondial, Asociației burselor energetice europene și altele.

Partajează Share Tweet