Discuții în privința planului de dezvoltare SRL „Transautogaz”

Lărgirea și modernizarea rețelei proprii de stații de alimentare a automobilelor cu gaz comprimat (SAAGC) este poziționată drept una din prioritățile de dezvoltare ale „Transautogaz”, întreprinderea din grupul companiilor SA „Moldovagaz”. Programul investițional al acesteia până la anul 2023 se cifrează la 6 milioane euro. Încă un proiect important este trecerea treptată a transportului comunal și cel public, inclusiv parcului urban de autobuze din Chișinău, la acest tip de combustibil. Întrebările au fost discutate în cadrul ședinței de lucru în format lărgit a societății.

„Implementarea imperativului respectiv necesită o strategie guvernamentală națională. Autobusele dotate cu echipament de ardere a gazelor comprimate sunt mult mai ecologice în comparație cu cele cu motoare diesel. Prețul lor de achiziție este ceva mai înalt, însă pe parcursul exploatării acestora Primăria municipiului Chișinău ar putea să facă economii de cel puțin de un milion dolari SUA pe an”, a menționat Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban. El a atras atenția și asupra faptului că în țările europene, treptat, se interzice transportul cu motoare de tip diesel și a exprimat convingerea că acest proces va viza și Republica Moldova.  

Potrivit directorului „Transautogaz”, Alexandr Kiseev, realizarea proiectului comun discutat cu Primăria municipiului Chișinău presupune construcția pe teritoriul parcului urban de autobuze a unei stații SAAGC cu un buget de 20 milioane lei, banii fiind alocați de întreprindere. Opțiunea alternativă ar putea fi modernizarea rețelei existente de stații și instalarea echipamentului mai sofisticat, care ar permite alimentarea rapidă a transportului de mare tonaj.

La moment, rețeaua de stații „Transautogaz” este compusă din 12 de unități, dintre care 3 se află la nordul țării, 7 în regiunea centrală, inclusiv capitala, și 2 la sud. În cazul municipiului Chișinău, clienții de bază ai întreprinderii sunt companiile de taxi. Programul de dezvoltare presupune construcția a 5 stații noi și modernizarea a 6 dintre cele existente. Totodată, se va investi și în crearea centrelor de deservire și reutilare a transportului cu echipament de ardere a gazelor naturale.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate cca 20 de mii de unități de transport, dotate cu echipament de ardere a gazelor naturale comprimate. Conform prognozelor economiștilor, consumul global de gaze naturale în cazul transportului va crește până la anul 2040 cu 160% și va atinge cifra de 360 mlrd de metri cubi pe an.

Partajează Share Tweet