Datoriile regiunii transnistrene nu vor fi puse pe umerii consumatorilor din Republica Moldova

Vadim Ceban, președintele întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz, explică într-un interviu pentru Mold-Street.com de ce Republica Moldova încă nu este pregătită să achiziționeze gaze la bursele europene, ce va fi cu datoria uriașă pentru gaze față de Gazprom și cum va arăta întreprinderea după restructurarea inițiată.

- Mold-street.com: Aveți deja jumătate de an în funcția de director la Moldovagaz. Care sunt principalele rezultate?

- Vadim Ceban: Este prematur să ne lăudăm cu rezultatele obținute, chiar dacă acestea sunt foarte vizibile. Treptat am implementat noul sistem de management în cadrul întreprinderilor de furnizare, distribuție și de transport de gaze naturale. Exigențele au devenit onestitatea, profesionalismul, lucrul în echipă, transparența și serviciul public calitativ. Am înlăturat câteva scheme generatoare de cheltuieli nejustificate. Astfel, unii conducători s-au conformat noilor cerințe, alții și-au dat demisia sau chiar au fost concediați.

Totodată am înăsprit managementul financiar atât în cadrul SA Moldovagaz, cât și în cadrul întreprinderilor afiliate. A fost pusă baza gestionării eficiente a resurselor financiare, precum și a întregului proces de furnizare a gazelor naturale.

Am reziliat contractele de prestări servicii nejustificate, printre care cele juridice, de consultanță, asigurare, citire a contoarelor și altele.

Sunt reexaminate toate procedurile de achiziții de bunuri, lucrări și servicii, cu sarcina ca acest proces să fie transparent și eficient, cu excluderea tuturor schemelor obscure posibile. Un alt obiectiv realizat este reducerea pierderilor de gaze naturale în rețea. Drept consecința, până la finele anului 2019 am obținut reducerea cheltuielilor în proporție de circa 100 milioane lei.

Anume aceste rezerve și oportunități interne ne-au oferit posibilitatea să asigurăm pe deplin plata curentă pentru gazele naturale procurate și să menținem pe perioada rece a anului tarifele pentru consumatorii finali, fără că acestea sa fie majorate. Rămânem deschiși pentru comunicare și colaborare cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetica (ANRE) la restructurarea devierilor financiare acumulate, ținându-se cont de necesitățile întreprinderilor noastre și ale consumatorilor.

În premieră am creat sursa alternativă de aprovizionare cu gaze naturale în flux invers, cunoscut la fel drept „revers”. SA Moldovagaz în colaborare cu SRL Moldovatransgaz și SRL Tiraspoltransgaz, în termeni restrânși, a reconstruit și modernizat rețeaua de transport al gazelor naturale, ceea ce a permis aprovizionarea sistemului energetic al țării prin culoarul Transbalcanic în regim revers, în cazul unui posibil blocaj al furnizărilor tradiționale din Federația Rusă prin teritoriul Ucrainei.

Mai mult. Fără a ajusta tarifele la gazele naturale am achitat în proporție de 100% consumul curent către Gazprom. De asemenea, am executat integral programul de investiții pentru anul 2019, aprobat de ANRE, gazificând 54 localități și conectând 2.200 de consumatori noi.

Recent ANRE a aprobat planul de măsuri detaliat privind separarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL Moldovatransgaz. În elaborarea documentului important au fost implicați reprezentanții Agenției, Secretariatului Comunității Energetice, Ministerului Economiei și Infrastructurii, SA Moldovagaz, Gazprom și SRL Moldovatransgaz. Planul prevede implementarea procesului de separare în 12 etape distincte, pe parcursul cărora se vor întreprinde zeci de acțiuni, care urmează fi îndeplinite până la 1 octombrie 2020.

- Sunt pe măsura așteptărilor Dstră şi ale acţionarilor?

- Mi-aș fi dorit ca lucrurile să se realizeze mai rapid. Dar conștientizez că e greu să oprești trenul din viteză, iar pentru a-i da un alt curs trebuie să dispui de multă iscusință și vigilență, altfel riști să deraieze, ba chiar să îl distrugi. Acționarii își vor expune poziția în cadrul adunării generale ordinare în mai 2020.

- În pofida unor scenarii extrem de pesimiste, am ieşit din iarnă fără probleme în asigurarea cu gaze. Cu toate acestea, unii mai susţin că situaţia de la finele anului 2019 ar fi fost creată în mod intenţionat. Ce credeţi despre aceasta?

- Cred că reconstrucția și modernizarea sistemului de transport național al gazelor naturale prin culoarul Transbalcanic în regim revers putea fi realizată mult mai devreme. Probabil nu a existat curajul, dorință și nici voință. Important este că grație echipei am reușit să garantăm aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova pe ruta tradițională, având și o variantă de rezervă. Anume rezultatele contează.

- În ultimii doi ani, preturile la gaze pentru consumatori au rămas neschimbate în pofida unor scumpiri şi apoi ieftiniri a prețului de cumpărare. Ce ne așteaptă mai departe?

- SA Moldovagaz va continua să fie în serviciul consumatorului său, prestând calitativ serviciile de furnizare, de distribuție și de transport de gaze naturale. Se va asigura aprovizionarea fiabilă și sigură a acestora în cantități necesare la cele mai competitive prețuri de piață.

- În ultimele săptămâni în spațiul public au reapărut opinii ale unor specialişti precum Sergiy Makogon din Ucraina precum că am putea cumpăra gaze mai ieftine din UE, decât din Rusia, şi astfel să scăpăm de dependenţa de Gazprom. Care e situaţia în opinia Dvs?

- SA Moldovagaz monitorizează zilnic fluctuațiile la bursele europene și pot să afirm că în prezent procurarea gazelor naturale la prețul contractual oferit de SAP Gazprom este în avantajul consumatorilor din Republica Moldova.

Potrivit datelor publicate pe www.me.gov.ua, site-ul al Ministerului Economiei al Ucrainei, prețul mediu de import al gazelor naturale în aceasta țară în luna ianuarie curent a constituit circa 175 dolari pentru 1.000 metri cubi. Dacă la prețul indicat mai adăugam tariful de tranzit prin teritoriul Ucrainei, pentru a le aduce până la frontiera cu Republica Moldova, acesta s-ar fi ridicat la circa 196 dolari. În același timp, prețul de import al gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova la frontiera cu Ucraina pe baza contractului cu Gazprom în primul trimestru al anului 2020 constituie circa 174 dolari.

Într-adevăr, cotațiile la bursele europene de la începutul anului au înregistrat valori mai mici decât cele de import de la Gazprom. O să mă repet - este necesar să se țină cont de faptul că prețul respectiv nu include cheltuielile de transport până la hotarul cu Moldova. Astfel costul final ar fi fost în jurul valorii arătate pe exemplul de mai sus.

Gazele naturale realizate la burse, cu un scadent substanțial, se oferă în volume strict limitate și se scot la vânzare în loturi.

În mare parte acestea reprezintă surplusul de gaze din contractele de lungă durată, pe care furnizorii nu au reușit să le vândă clienților săi din diferite motive, inclusiv reducerea consumului din cauza iernii calde din Europa. Dacă furnizorii nu reușesc să le realizeze prin bursă, vor fi obligați, conform regulilor pieței europene, să le vândă entității de echilibrare a sistemului de transport la un preț cu 10-20% mai mic decât cel minimal la bursă.

Moldovagaz nu poate miza exclusiv pe volumele de gaze care se vând la moment pe piața spot și care nu acoperă consumul anual sau trimestrial al Republicii Moldova.

Spre exemplu, dacă în Europa s-ar fi creat deficit de gaze, am fi foști nevoiți să le procurăm cu un preț mult mai înalt. În acest sens pot invoca conjunctura pieței în perioada de iarnă 2018-2019, când prețurile au atins plafonul de 260 dolari pentru 1.000 metri cubi.

Actualmente Moldovagaz este în proces de evaluare a riscurilor și pe lângă sursa stabilă de furnizare gaze, asigurată prin contractul cu Gazprom pe un termen de 1 an, examinează logistica de procurare a gazelor naturale și la prețuri bursiere, în cazul în care acestea vor fi mai avantajoase. Evident, că noi mizăm pe furnizorul nostru de bază.

- Cum vor evolua prețurile în următoarele luni? Or, prețurile spot sunt acum mai mici, iar cele futures pentru anul 2021 mai mari.

- În prezent prețurile de la bursele europene variază între 115-120 dolari pentru 1.000 metri cubi. Conform analizelor publicate pe site-urile internaționale, pentru trimestrul 4 al anului curent sunt prognozate cotații de 165–170 dolari. Totodată evoluția prețurilor spot va depinde de mai mulți factori, inclusiv și volumele de gaze propuse spre vânzare.

Mai există momentul legat de scăderea prețului la petrol și derivatele acestuia. În cazul pieței de gaze naturale efectul acesteia se poate resimți abia în trimestrul patru al anului curent. Și dacă tendințele se vor păstra pe o perioadă mai lungă, acestea evident se vor reflecta și asupră prețului al gazelor.

- Moldovagaz şi companiile afiliate urmează a fi restructurate. Există impedimentele în acest sens şi cum poate arăta peste un an întreprinderea Moldovagaz?

- Moldovagaz și companiile afiliate se află într-un amplu proces de reformare și reorganizare. În mare parte acesta este legat de necesitatea implementării cerințelor Legii cu privire la gazele naturale, care transpune Directivele europene (Pachetul Energetic III) în partea ce ține de asigurarea independenței operatorului sistemelor de transport gaze Moldovatransgaz. Totodată, acest proces are la bază și criterii de oportunitate și eficiență economică.

Piața gazelor naturale regională este foarte dinamică și trece printr-un proces amplu de transformare și liberalizare. Este o situație nouă pentru Moldovagaz și întreprinderile sale, care trebuie să facă față noilor provocări.

Acest lucru este imposibil însă fără revizuirea condițiilor și modului actual de activitate. În primul rând este necesar să fie micșorate costurile operaționale, optimizate cheltuielile și sporită eficiența. În procesul respectiv avem susținerea principalilor acționari: Gazprom și Guvernul în persoana Agenției Proprietății Publice.

Mecanismele de reorganizare a sistemului au fost aprobate de către acționari în anul trecut. Pe dată de 25 februarie 2020 ANRE a acceptat planul de măsuri privind separarea Moldovatransgaz. La moment ne aflăm la etapa implementării acestuia și nu există impedimente în acest proces.

La finele anului vom avea o structură corporativă de tip holding, organizată pe orizontală. Moldovatransgaz urmează a fi certificată și va corespunde rigorilor legale privind independența față de furnizori. De asemenea, va fi creată întreprindere unică de distribuție gaze prin reorganizarea a celor 12 entități existente de distribuție gaze.

- Ce va fi cu Tiraspoltransgaz? Va fi restructurat şi el? Ce zic autorităţile de la Tiraspol şi Gazprom?

- SRL Tiraspoltransgaz este parte componentă a structurii corporative a SA Moldovagaz. Planurile aprobate de acționari vizează și această întreprindere, care urmează a fi reformată și reorganizată. În acest context au fost puse bazele unei colaborări constructive cu conducerea SRL Tiraspoltransgaz și administrația regiunii transnistrene.

- Există și chestiunea datoriei pentru gaze. Problema e gravă și nu poate fi pusă pe umerii consumatorilor din Republica Moldova. Care sunt soluțiile?

- Problema datoriilor este una prioritară pe agenda de lucru a managementului SA Moldovagaz. Conform situației la sfârșitul anului 2019, datoriile față de Gazprom constituiau circă 7 miliarde 551 milioane dolari, din care 6 miliarde 819 milioane de dolari reprezintă datoriile SRL Tiraspoltransgaz și aproape 732 milioane de dolari revin malului drept al Nistrului.

Planul complex de reformare a SA Moldovagaz prevede și perfectarea cadrului juridic privind stabilirea mecanismului de achitare a datoriilor față de Gazprom. Vreau să menționez că principiul de baza este asumarea răspunderii pentru restituirea acestor datorii de către entitățile, responsabile direct pentru acumularea lor.

Declar cu toată responsabilitatea că datoriile regiunii transnistrene nu vor fi puse pe umerii consumatorilor din Republica Moldova.

Problema stabilirii mecanismului de achitare a datoriilor față de Gazprom a fost abordată și în cadrul ședinței a XV a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică dintre Republica Moldova și Federația Rusă, care a avut loc la 19 septembrie 2019 în Chișinău.

La moment, în cadrul Moldovagaz se lucrează asupra conceptului și planului de acțiuni privind stabilirea mecanismului de achitare a datoriilor față de Gazprom, care urmează a fi prezentat spre examinare acționarilor în prima jumătate a anului 2020.

- Pe lângă faptul că Moldovagaz are datorii, ea are de recuperat creanțe de câteva miliarde de lei. Care este valoarea lor acum și cum are loc recuperarea?

- Conform situației la 31 decembrie 2019, datoriile consumatorilor față de SA Moldovagaz pentru gazele naturale furnizate constituiau aproximativ 3 miliarde și 336 milioane de lei. Cea mai mare parte a acestora, care ajunge la 80% sau la 2 miliarde 677 milioane de lei, revine sectorului termoenergetic.

Cu susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii și a Agenției Proprietății Publice se lucrează intens asupra identificării mecanismelor de achitare a acestor datorii. Pot să va asigur că vor fi întreprinse toate măsurile necesare pentru recuperarea integrală a datoriilor.

- După reorganizare pe seama cărei companii va fi pusă atât datoria debitoare, cât și cea creditoare?

- Acest subiect urmează a fi discutat detaliat în cadrul organelor de conducere a SA Moldovagaz. Însă, după cum am menționat, în rezultatul reorganizării va apărea o nouă întreprindere de furnizare gaze consumatorilor finali, care va fi creată prin separarea din SA Moldovagaz. În acest context, datoriile debitoare ale consumatorilor finali eventual pot fi cesionate către întreprinderea respectivă. În ceea ce privește datoriile creditoare la moment nu vă pot comunica care va fi soluția. Decizia finală asupra acestui aspect urmează a fi adoptată de acționari.

- În relația cu ANRE aveți anumite disensiuni și litigii. Cum veți proceda după decizia ANRE referitor la tariful la gaze stabilit în martie 2018? Veți efectua un recalcul al facturilor și pentru companii?

- Poziția SA Moldovagaz este că ANRE, conform legislației în vigoare, urma să execute Hotărârea irevocabilă a instanței de judecată, prin emiterea unei Hotărâri explicative a Hotărârii ANRE nr. 88/2018 din 16.03.2018. Hotărârea ANRE adoptată la 28.02.2020 nu este explicativă, ci interpretează doar o sintagmă, și anume „pentru anul 2018” cuprinse în pct. 1 al Hotărârii Consiliului de administrație al ANRE nr. 88/2018 din 16.03.2018 privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale.

Prin urmare, SA Moldovagaz își va valorifica dreptul său contestând neexecutarea Hotărîrii irevocabile a instanței de judecată și respectiv la publicarea Hotărîrii ANRE din 28.02.2020 (publicată pe 13 martie 2020 în Monitorul Oficial - n.r.) întreprinderea o va contesta în ordinea prevăzută de legislația în vigoare. Cât privește recalculul facturilor pentru întreprinderi, acesta nu va fi efectuat.

- Moldovagaz are un nou oficiu. Portalul omg.md a scris că în cazul oficiului au fost efectuate la finele anului 2018 - începutul 2019 operațiuni/tranzacții suspecte. De ce a fost nevoie de implicat aici și SRL Flacara Albastră?

- Lucrările de construcție a sediului de pe str. Pușkin, 64 au început în 2009, iar darea în exploatare a avut loc la finele anului 2018. Țin să menționez, că cheltuielile pentru construcția sediului nu au fost incluse în tariful gazelor naturale pentru consumatorii finali.

Afirmațiile despre pretinsele tranzacții dubioase nu corespund adevărului. Având în vedere faptul că Moldovagaz nu dispunea de cadre cu o anumită pregătire profesională în domeniu pentru administrarea eficientă a noii clădiri, administrația întreprinderii a luat decizia de a transmite funcțiile de administrare și de exploatare a sediului către SRL Flacăra Albastră. Această este o întreprindere afiliată SA Moldovagaz și e licențiată în instruirea și recalificarea personalul întreprinderilor de furnizare, de distribuție și de transport al gazelor naturale.

Astfel în anul 2018, în baza hotărârii organelor de conducere a SA Moldovagaz, sediul de pe str. Puskin, 64 a fost transmis în condiții absolut legale în proprietatea SRL Flacăra Albastră.

- Care sunt planurile de investiții în acest an?

- Planul de investiții a SA Moldovagaz și întreprinderilor-fiice pentru anul 2020 include activitățile necesare asigurării funcționării fiabile și fără întrerupere a sistemului existent de alimentare cu gaze naturale.

Se va continua extinderea pieței de desfacere a gazelor naturale, reechiparea tehnică, reducerea pierderilor în rețea și majorarea capacității tehnice de distribuție a gazelor naturale. Un obiectiv important este introducerea tehnologiilor moderne, îmbunătățirea stării ecologice a mediului, prestarea serviciilor calitative, furnizarea fiabilă și continuă a gazelor naturale consumatorilor din Republica Moldova și transportul acestuia în regim de tranzit în țările Balcanice și Turcia.

Per total suma investițiilor planificate pentru anul 2020 la acest compartiment este de 149,5 milioane lei fără TVA.

Planul se va executa în două direcții principale - investiții în construcții de rețele și capacități de producere noi și investiții în rețele și unități de producere existente. Pentru proiectele noi sunt planificate investiții în valoare de 23,7 milioane lei (fără TVA) cu scopul ridicării nivelului de gazificare a localităților.

Pe parcursul anului este planificată construcția a peste 50 km de rețele de distribuție a gazelor naturale în 24 de localități din 15 raioane ale țării, ceea ce va permite conectarea a cel puțin 1081 de consumatori noi la rețelele de gaze naturale. Cu scopul asigurării deservirii sigure și calitative vom construi noi porțiuni de conducte de distribuție a gazelor naturale (inelare) și se vor asambla instalații aferente rețelelor (puncte de reglare a gazelor PRG), noduri de evidență, stații de protecție catodică și altele.

Pentru menținerea funcționării fiabile a sistemelor de transport și distribuție a gazelor naturale, în fiecare an se realizează reconstrucția, modernizarea și reparația capitală a instalațiilor. În 2020 investițiile în rețele și capacități de producere existente se estimează la 84,7 milioane lei fără TVA.

Cea mai mare pondere, aproape 70%, din volumul investițiilor la acest capitol îi revine operatorului sistemului de transport pentru executarea lucrărilor de reconstrucție și de modernizare necesare. Se preconizează efectuarea lucrărilor de reconstrucție, modernizare și reparație capitală a 8,8 km de rețele de distribuție, precum și instalațiilor aferente rețelelor de gaze naturale.

Mai sunt planificate și alte investiții legate de activitatea licențiată, care au scopul înlocuirea tehnicii uzate, precum și asigurarea serviciilor corespunzătoare cu utilajul necesar.

Acestea vizează îndeplinirea sarcinilor funcționale, cum ar fi investiții în mijloace de transport, mașini, mecanisme, utilaje mecanice, echipamente de măsurare, aparate de control şi diagnostică, clădiri şi construcții, tehnica de calcul și imobile non-corporative. Volumul acestor investiții va depăși 41 milioane de lei. Avem în față un an plin de restructurări în lanț, care urmează să pună o bază solidă de dezvoltare durabilă a întreprinderilor din sector, având în vedere toate schimbările sistemice, precum și provocările existente pe piețele regionale de gaze naturale.

Vă mulțumesc!


Sursa: MoldStreet

Partajează Share Tweet