Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu un an contractul de livrare a gazelor în Moldova și tranzitul lui pe teritoriul țării noastre

Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu un an contractul de livrare a gazelor în Moldova și tranzitul lui pe teritoriul țării noastre. («InfoMarket»)

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, pe 25 decembrie, la Moscova a avut loc ultima rundă de negocieri pe marginea contractelor de furnizare și, respectiv, de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova a gazelor naturale, urmată de ședința Consiliului de administrare al SA Moldovagaz, cu participarea reprezentanților Ministerului Economiei a Republicii Moldova. În cadrul ședinței a fost luată decizia de a aproba contractele menționate. În seara aceleiași zile, conducerea Moldovagaz a semnat contractele de furnizare și tranzit a gazelor naturale cu concernul Gazprom.

Prelungirea contractului pentru încă un an înseamnă că în 2014 va fi aplicată în continuare formula europeană de calculare a prețului la gazul natural pentru consumatorii din Moldova, care se bazează pe prețul mediu de realizare a gazului Gazprom în țările străine și cotarea prețului la produsele petroliere. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarant anterior că datorită păstrării actualei formule de calculare a prețului la gaze, Moldova are șanse să reducă tariful mediu anual cu circa 10 USD – pînă a 370 USD pentru o mie de m3. Acest lucru este motivat de faptul că concernele europene au reușit să obțină de la Gazprom reducerea prețului la gaze.

Amintim că termenul de valabilitate al contractului semnat cu Moldova a expirat la finele anului 2011 și a fost prelungit de câteva ori. Semnarea noilor contracte a fost amânată din cauza mai multor probleme nesoluționate, care țin de asigurarea garanției integrității investițiilor rusești în Moldova, odată cu respectarea de către țara noastră a obligațiunilor sale în cadrul implementării pachetului energetic III al Comunității energetice europene, precum și a problemelor privind rambursarea datoriilor pentru consumul de gaze care depășesc 5 mlrd USD, împreună cu Transnistria.

Partajează Share Tweet