Președintele SA „Moldovagaz” invitat de Președintele Republicii Moldova pentru o întrevedere de lucru

Pe 11 noiembrie 2019, Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban a fost invitat de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon pentru o întrevedere de lucru.

În cadrul dialogului Președintele Consiliului de Administrație S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban a informat Președintele țării că S.A. „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare. În prezent, experții părților coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de 3 ani.

Prealabil semnării contractului cu SAP „Gazprom”, pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale, S.A. „Moldovagaz” are nevoie ca 3 documente importante să fie coordonate, aprobate și semnate de organele ei de conducere: Contractul de furnizare de gaze naturale; Contractul de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean; Contractul de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța comună la Stația de Măsurare Gaze SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

În perioada septembrie - octombrie 2019, S.A. „Moldovagaz” a coordonat cu SAP „Gazprom” prelungirea contractului în vigoare pentru perioada 2020-2022. Contractul prevede condițiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova prin 3 modalități de alternativă: la hotar cu Federația Rusă și Ucraina (Stația de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România și Ucraina (SMG Isaccea și SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu țările UE.

Mîine, 12 noiembrie 2019 reprezentanții SA „Moldovagaz” împreună cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova se vor deplasa la SMG Isaccea și SMG Orlovka pentru a se întâlni cu partenerii săi din România și Ucraina.

Vadim Ceban a menționat că S.A. „Moldovagaz” este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova. Partea română și partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a reiterat că prioritar este să fie soluționate problemele legate de aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. Vadim Ceban a dat asigurări că Republica Moldova nu va avea dificultăți în acest sens.

Partajează Share Tweet