Renovarea rețelei de distribuție a gazelor în municipiul Soroca

Peste 820 de metri de conducte supraterane de distribuție a gazelor naturale au fost montate în unul din cartierele municipiului Soroca, situat în nordul Republicii Moldova pe malul drept al Nistrului. Rețeaua precedentă a fost construită pe timpul Uniunii Sovietice, iar până în 2006, când localitatea a fost conectată la gazele naturale, a alimentat locuitorii din cartier cu propan-butan din rezervoarele de gaze subterane.

Diametrul conductelor din rețeaua veche constituia 50 de milimetri și acest indicator nu a fost suficient pentru a asigura zeci de blocuri din localitate cu gaze naturale în volumul necesar, mai ales în ultimii ani. Aceasta din cauza faptului că după 1995, având în vedere declinului sistemului centralizat de încălzire în centrele regionale, inclusiv Soroca, marea majoritate a proprietarilor de apartamente au instalat centrale de încălzire autonome. În rezultat s-a ajuns la o creștere multiplă a consumului de gaze naturale, depășind indicatorii inițiali prevăzuți de proiectul rețelelor.

După lucrările de reparație, care au fost finalizate în doar o lună, diametrul conductelor din rețeaua nouă variază de la 76 până la 108 milimetri, ceea ce asigură volumele necesare de gaze pentru peste 560 de apartamente din acest cartier. De menționat că construcția unui segment subteran de distribuție a gazelor pe acest amplasament ar fi necesitat reașezarea rețelelor comunitare existente, inclusiv de energie electrică, apă și canalizare, precum și înlocuirea a sute de metri pătrați de asfalt. Drept urmare, bugetul proiectului ar fi crescut de zeci ori, iar implementarea acestuia ar fi durat mai mult timp din cauza coordonărilor complexe.

Partajează Share Tweet