Ședință de lucru ad-hoc la Ministerul Economiei și Infrastructurii

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban a fost invitat de Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, pentru o ședință de lucru ad-hoc în cadrul căreia a fost abordat subiectul continuității furnizării gazelor naturale consumatorilor din Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2020.

Vadim Ceban a informat despre etapa negocierilor privind prelungirea termenului contractului actual cu SAP „Gazprom”, inclusiv a argumentat avantajele formulei actuale, conform căreia se calculează prețul gazelor naturale, unul dintre cele mai importante fiind menținerea tarifelor actuale pentru gazele naturale.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” a relatat că în urma negocierilor din 2 decembrie cu SAP „Gazprom”, Acordul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze existent dintre SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni.

Identificarea scenariilor alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2020 este necesară, a menționat Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, având în vedere incertitudinea tranzitului gazelor rusești prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei.

Suplimentar, Vadim Ceban în detalii a relatat despre acțiunile efectuate în acest sens și cele care urmează a fi executate pe parcursul lunii decembrie 2019 pentru fiecare din scenariile alternative de asigurare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.

Astfel, ministrului i-au fost aduse la cunoștință măsurile realizate și în proces, precum negocierea și semnarea de către SA „Moldovagaz” a contractelor pentru serviciile de transport gaze prin teritoriul Ucrainei de către Operatorul Sistemului de Transport Ucrainean, cât și pentru serviciile de transport gaze prin teritoriul Republicii Moldova de către Operatorul Sistemului de Transport din Republica Moldova, care includ și transportul reciproc al gazelor naturale pentru consumatorii Ucrainei și Republicii Moldova din zona transfrontalieră între Stațiile de Măsurare Gaze Căușeni – Orlovka.

De asemenea, ministrul a fost informat despre etapa la care se află Acordul de interconectare cu Operatorul sistemului de transport Ucrainean la punctele de intrare-ieșire în/din SMG Alexeevka, SMG Grebenichi și SMG Căușeni, cât și Acordul de operare a segmentului de conducte magistrale cu bilanț comun între Stațiile de Măsurare Gaze Căușeni – Orlovka, între SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Operatorul Sistemului de Transport Ucrainean”.

Totodată, i-a fost adus la cunoștință etapa la care se află și Acordul tehnic de operare a segmentului de bilanț comun SMG Grebeniky – SMG Căușeni între SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”.
Aceste acte sunt în faza finală de coordonate de părți (până la finele săptămânii curente) și urmează a fi semnate în cel mai scurt timp.

În același timp, Vadim Ceban a mai menționat despre măsurile realizate de companie privind asigurarea transportării gazelor în regim revers pe conductele de tranzit Transbalcanice. În acest sens, au fost realizate până la moment un șir de măsuri tehnice și organizatorice, și anume:

- pe parcursul lunilor august – noiembrie 2019, cu mult înainte de termenul inițial planificat, au fost realizate lucrările de reparație capitală și a fost pus în funcțiune segmentul de conductă magistrală Razdelinaia – Ismail, la 10 noiembrie curent;

- prin colaborare cu SAP „Gazprom”, „Gazpromexport”, Directoratul General pentru Energie a Comisiei Europene și operatorii de transport „Bulgartransgaz” (Bulgaria), „Transgaz” (România) și „Ukrtransgaz” (Ucraina), timp de 3 luni s-a reușit a fi majorată capacitatea fermă de transport în regim revers pe direcția Ucraina – Moldova - de la 4,1 mil. m³/zi (adoptată în 2016 de CESEC) la 12,4 mil. m³/zi, suplimentar obținându-se o capacitate întreruptibilă de 4 mil. m³/zi;

- ca rezultat al unor circumstanțe neimputabile operatorilor de transport din Republica Moldova, în regim de urgență, la începutul lunii noiembrie curent, SRL „Moldovatransgaz”, cu contribuția SRL „Tiraspoltransgaz” a lansat lucrările de reconstrucție a SMG Căușeni. La moment, sunt concentrate suficiente resurse umane, mașini, mecanisme și utilaje care ar permite finalizarea lucrărilor respective până la 20 decembrie curent.

În context, reprezentanții SA „Moldovagaz” au informat despre ședința de lucru care va fi organizată la Bruxelles, în data de 12 decembrie curent, sub egida DG Energy, pentru a discuta etapa pregătirii tuturor operatorilor sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze în regim revers, unde va fi discutată și semnarea unui supliment la Acordul de interconectare între „Transgaz”(România) și „Ukrtransgaz” (Ucraina).

La rândul său, ministrul Anatol Usatîi a menționat că în data de 13 decembrie curent, în marja Consiliului Ministerial al Comunității Energetice, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova planifică semnarea cu Ministerul Energeticii și Protecției Mediului din Ucraina a unui Memorandum de Înțelegere cu privire la cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale.

În cadrul ședinței au fost discutate și alte măsuri de ordin organizatoric menite să asigure pregătirea tuturor participanților la piața gazelor naturale, inclusiv măsurile de transfer la combustibil alternativ al unor consumatori întreruptibili din Republica Moldova.

Partajează Share Tweet