Modul de citire a indicilor de consum în luna februrie 2024

În legătură cu intrarea în vigoare, începând cu data de 23 februarie a anului curent, a noilor tarife la gazele naturale, SA „Moldovagaz” informează consumatorii săi casnici despre următoarele practici de aplicare și facturare a acestora. Și anume, dacă datele dispozitivelor de evidență (contoarele) au fost expediate prin intermediul platformelor online ale întreprinderii, sau acestea au fost citite fizic de către controlorii companiilor de distribuție a gazelor în dată de 29 februarie, atunci volumele de consum vor fi repartizate uniform pentru fiecare zi a lunii, cu scopul de a determina media zilnică.

De exemplu, dacă consumul total a unei gospodării la dată de 29 februarie a atins cifră de 145 de metri cubi, atunci consumul mediu zilnic al acesteia va constitui 5 metri cubi (145 de metri cubi împărțiți la 29 de zile calendaristice). Astfel, pentru perioada 1 februarie - 22 februarie, consumatorului respectiv îi va fi facturat volumul de 110 metri cubi de gaze (5 metri cubi, înmulțit cu 22 de zile calendaristice) la tarifele în vigoare anterior, iar din 23 februarie și până în 29 februarie - restul de 35 metri cubi (5 metri cubi pe zi, înmulțit cu 7 zile calendaristice) la prețurile reglementate noi, aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Este de menționat că toate calculele vor fi reflectate detaliat în facturile, expediate consumatorilor.

În situațiile în care controlorii n-au avut acces la contoare, sau datele acestora n-au fost expediate de către consumatori prin intermediul platformelor online și alte instrumente disponibile, întreprinderile de distribuție a gazelor din grupul „Moldovagaz” vor aplica repartizarea analitică (prognozată), pe baza consumul de-facto de gaze naturale în perioada (luna), comparabilă a anilor precedenți, cu ajustarea ulterioară a acestora.

În cazul apariției întrebărilor, legate de facturarea consumului de gaze naturale în luna februarie 2024, consumatorii pot apela la numărul unic de telefon 1304 (1305 în cazul capitalei), precum și să recurgă la expedierea adresării (petiției) prin intermediul serviciului „Cabinetul personal consumator” de pe site-ul www.moldovagaz.md.