Depistarea cazului de furt de gaze naturale în mun.Chişinău, str. Cuza Vodă 39/4, şi prevenirea unei eventuale avarii de mari proporţii, care s-ar fi soldat cu consecinţe grave şi imprevizibile
La 18 mai 2013, în cadrul efectuării controalelor planificate de verificare a stării tehnice a conductelor de gaze subterane, angajaţii SRL „Chişinău-gaz” au constatat faptul comiterii furtului de gaze naturale de către consumatorul ÎP „D. Găină”, stabilit pe adresa: mun. Chişinău, str.Cuza Vodă 39/4.
Conform estimărilor preliminare, drept consecinţă au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari. Gazele naturale erau sustrase pentru funcţionarea unei staţii montate ilegal, preconizate pentru alimentarea vehiculelor cu gaze naturale comprimate, cu presiunea de injectare de 250 kgf/cm2, care consta dintr-un compresor de gaze, gazoductul de presiune înaltă şi recipientul de gaze.
La faţa locului au fost chemaţi reprezentanţii organelor de drept, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase.
În legătură cu riscul sporit, a fost blocat accesul în întreaga zonă. Neasigurarea etanşeităţii utilajului creează condiţii pentru concentrarea instantanee a cantităţilor mari de amestecuri de gaze explozive, drept rezultat s-ar fi produs o explozie de proporţii cu consecinţe imprevizibile.
Obiectul periculos a fost instalat ilegal în încăperile auxiliare ale întreprinderii, în imediata apropiere a caselor cu nr.35/2 şi 39/2 de pe str. Cuza Vodă 39/4 şi grădiniţa de copii (nr.39/3). În buncărul subteran au fost depistate circa 30 butelii cu gaze, cu un volum total de 1400 l, cu termen de exploatare expirat, fiind ignorate cele mai elementare măsuri de securitate: recipientul de gaze nu a fost dotat cu dispozitive de siguranţă, armătură de blocare, aparate de măsurare şi control, sisteme de detecţie şi semnalizare a scurgerilor de gaze. La fel, în buncăr erau utilizate prize obişnuite (electrice), prin acesta fiind pozate în tranzit cabluri electrice de tensiune înaltă.
Gazele naturale erau recepţionate printr-o conductă de polipropilenă racordată samavolnic, fiind utilizate fără a fi dusă evidenţa consumului acestora.
În aşa mod, au fost încălcate cerinţele legislaţiei în vigoare şi anume ale:
- „Legii privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase” nr.116 din 18.05.2012 la capitolul desfăşurării activităţii la obiectele industriale periculoase;
- „Legii cu privire la gazele naturale” nr.123 din 23.12.2009;
- Normelor securităţii antiincendiare (НПБ) 111-98 la capitolul amplasării obiectelor industriale periculoase;
- Regulilor de exploatare tehnică ВРД-39-2.5-082-2003;
- Regulilor de securitate în sistemul gaze NRS 35-04-09:2002 la capitolul racordării samavolnice la gazoductul existent în funcţiune.
În scopul neadmiterii cazului de avarie, care s-ar fi putut solda cu consecinţe grave şi imprevizibile, SRL „Chişinău-gaz” a executat lucrări neîntîrziate de lichidare a racordării samavolnice şi de demontare a utilajului „staţiei”.
Pe cazul dat organele de drept au iniţiat urmărire penală.