SA «Moldovagaz» îşi exprimă protestul faţă de aprobarea de către ANRE a noii Metodologii de calcul a consumurilor tehnologice şi a pierderilor tehnice de gaze naturale în reţelele de distribuţie
La 21 ianuarie curent a intrat în vigoare noua Metodologie de calcul a consumurilor tehnologice şi a pierderilor tehnice de gaze naturale în reţelele de distribuţie, aprobată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
ANRE, aprobînd noua Metodologie, a comis un şir de încălcări grosolane a normelor tehnice şi procedurale în vigoare:
- a fost încălcată procedura stabilită de dezbateri publice a proiectului, cu participarea conducerii SA “Moldovagaz” şi altor părţi cointeresate;
- a fost ignorată necesitatea aprobării preventive prin calcul a documentului de importanţă deosebită.
Menţionăm, că noua Metodologie a fost aprobată încă la 31.12.2010 în condiţii de strict secret, fără careva coordonări cu organele de stat competente (Ministerul Economiei, Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie etc.), nemaivorbind de deţinătorii de licenţe, inclusiv SA „Moldovagaz”.
La acel moment şi pînă la data publicării în Monitorul Oficial, de SA „Moldovagaz” a fost ascuns faptul aprobării acestui act. Astfel, specialiştii „Moldovagaz” în prima decadă a lunii ianuarie 2011 (după aprobarea Metodologiei) de repetate ori au participat la şedinţele de lucru convocate la ANRE, dar reprezentanţii ANRE, probabil, intenţionat n-au divulgat faptul aprobării Metodologiei în redacţie nouă.
Acţiunile ANRE în acest sens au fost o reacţie la poziţia „Moldovagaz” , care de fiecare dată la întrunirile de lucru şi-a exprimat atitudinea sa negativă faţă de proiectul noii Metodologii, prezentînd propuneri concrete vizînd corectarea acesteia, care în final totuşi au fost ignorate.
Menţionăm, că redacţia nouă a Metodologiei a fost elaborată fără a se ţine cont de practica internaţională şi de specificul infrastructurii complexului gaze al Republicii Moldova, ceea ce vorbeşte despre netemeinicia tehnico-ştiinţifică a acesteia.
În aşa mod, la calcularea pierderilor, ANRE nu a luat ca bază infrastructura sectorului gaze în configuraţia existentă, termenul de exploatare a căreia constituie 5-35 ani, ci noile gazoducte, cerinţele faţă de care sunt mult mai exigente.
Mai mult ca atît, Agenţia a utilizat cele mai simplificate calcule matematice, atunci cînd subiectul vizavi de pierderi, după cum ne arată practica europeană, necesită cercetări mult mai fundamentale, şi efectuarea cărora este imposibilă în cadrul ANRE sau SA „Moldovagaz”. Conform noii Metodologii, volumul pierderilor normative trebuie să fie redus de 4 ori faţă de indicii analogici obţinuţi la aplicarea Metodologiei vechi, ceea ce este ireal.
Atenţionăm asupra faptului, că pierderile SA „Moldovagaz” la aplicarea acestei Metodologii, doar conform rezultatelor din anul 2011, se estimează la cca 200 mil. lei, prejudiciu ireparabil care se va reflecta asupra situaţiei economico-financiare a companiei şi achitărilor cu SAD „Gazprom”.
Conform situaţiei la 01.01.2011, SA „Moldovagaz” exploatează mai mult de 1400 km de gazoducte subterane, vîrsta de exploatare a cărora depăşeşte 20 de ani sau aproximativ 8% din lungimea totală, dinte care 95% constituie patrimoniul SA „Moldovagaz”, iar 80km se află la deservire tehnică.
Pe gazoducte exploatate sunt amplasate 755 de puncte de distribuţie gaze (PDG) de diferite tipuri cu utilaj (majoritatea este exploatata peste 20 de ani), care necesită reconstrucţie şi modernizare.
Ţinînd cont de indicii respectivi, SA „Moldovagaz” a elaborat şi a prezentat Agenţiei Planul de investiţii îndreptate spre micşorarea pierderilor gazelor naturale în reţelele de distribuţie SA „Moldovagaz” pentru anii 2011-2015, precum şi Graficul de reducere a pierderilor gazelor naturale în reţelele de distribuţie SA „Moldovagaz” pentru anii 2011-2015 (ca rezultat al realizării Planului). În conformitate cu Graficul respectiv, în decurs de 5 ani, este planificată reducerea volumului de pierderi a gazelor naturale cu 34%.
În decursul următorilor 5 ani este posibilă reconstrucţia şi modernizarea doar a 290 km de gazoducte subterane, cu vîrsta de exploatare mai mult de 30 de ani şi a 557 PDG, cu vîrsta de exploatare mai mult de 20 ani. În acest scop anual vor fi alocate cca 25 mil. lei (doar în 5 ani – mai mult de 122 mil. lei).
Însă, conform cerinţelor în vigoare, toate gazoductele şi PDG-urile menţionate, pentru care suplimentar vor fi necesare mai mult de 120 mil. lei şi 10 mil. lei pentru cele, care nu ne aparţin (doar în 5 ani – 650 mil. lei).
În acest context, e necesar de menţionat, că fără a ţine cont de cerinţele proprii, ANRE continuă sabotarea tuturor acţiunilor SA „Moldovagaz” privind pierderile, inclusiv prin refuzul coordonării investiţiilor în acest scop, astfel, excluzînd acoperirea prin tarif a cheltuielilor la acest capitol.
Accentuăm, că noua Metodologie de calcul a consumurilor tehnologice şi a pierderilor tehnice de gaze naturale în reţelele de distribuţie este factorul decisiv, care a influenţat asupra micşorării proiectului noului tarif la gazele naturale furnizate începînd cu 01.01.2011 în comparaţie cu calculele prezentate de SA „Moldovagaz”. Conform calculelor ANRE, tariful trebuie să fie aprobat la nivel de 4541,2 lei pentru 1000/m3 (conform situaţiei la 21.01.2011), ceea ce constituie mai mult cu 10,8% faţă de tariful în vigoare, stabilit la 18 mai 2010.
Ţinînd cont de faptul, că procedura de aprobare a Metodologiei a fost încălcată în modul cel mai grosolan, precum şi existenţa erorilor menţionate şi falsificarea vădită a indicilor componentelor tarifului, care au influenţat asupra mărimii tarifului, considerăm proiectul propus al tarifului ca fiind nefundamentat.
Dat fiind că reducerea pierderilor de gaze naturale este o problemă socială importantă, care influenţează asupra mărimii tarifului, solicităm ANRE:
- suspendarea aplicării noii Metodologii pînă la efectuarea expertizei multilaterale şi independente;
- instituirea unei comisii de experţi în domeniu, inclusiv de nivel internaţional, pentru aprecierea bazei teoretice şi a nivelului aplicativ a noii Metodologiei în condiţiile Republici Moldova; rezultatele să fie expuse pentru dezbateri publice;
- utilizarea la calcularea noilor tarife pentru furnizarea gazelor naturale, începînd cu 01.01.2011, a volumelor de pierderi efectiv înregistrate în anul 2010 (57,915 mil. m3).
Declarăm, că pînă nu vor fi satisfăcute cerinţele înaintate, SA „Moldovagaz” va continua să contracareze prin toate mijloacele legale hotărîrile ANRE de acest gen şi intenţionează să conteste în instanţele de judecată procedura de aprobare a Metodologiei şi, respectiv, temeinicia tarifelor planificate spre aprobare în baza acesteia.