Întrevederea premierului cu vicepreședintele SAP „Gazprom”

Asigurarea pieței interne cu gaze naturale, tranzitul acestora, reorganizarea SA „Moldovagaz” conform practicilor europene, dar și perspectivele dezvoltării colaborării dintre RM și SAP „Gazprom”, au fost principalele teme de discuție la întrevederea din 21 iunie 2018 dintre prim-ministrul Pavel Filip și președintele Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, vicepreședintele SAP „Gazprom”, Valerii Golubev.

Oficialii au constatat că în prezent Republica Moldova este asigurată pe deplin cu gaze naturale și efectuează la timp și integral plățile curente pentru gazele naturale consumate. Datorită circumstanțelor favorabile create pe piața internă, Republica Moldova a reușit inclusiv să achite și o parte din datoriile istorice.

Părțile au discutat și despre reorganizarea SA „Moldovagaz”, în contextul reformei instituționale prevăzute de Acordul de Asociere RM-UE, pachetul energetic 3 și de legislația națională în domeniu.

În cadrul discuțiilor, Republica Moldova a primit asigurările de rigoare că piața internă va fi avea volumul necesar de gaze naturale pe parcursul anului 2019, iar tranzitul acestora va fi efectuat în același mod.

Oficialii s-au referit și la perspectivele dezvoltării colaborării în viitor, precizând că în 2019 SA „Moldovagaz” va împlini 20 de ani de activitate.

Partajează Share Tweet Plus