Interviu pentru NTV Moldova

Republica Moldova a ajuns la un acord prealabil cu ”Gazprom” privind prelungirea contractului de import a gazelor naturale pentru o perioadă de doi sau trei ani. Actuala formulă de calcul a tarifului va permite, chiar de luna viitoare, micșorarea prețului de import cu 15 dolari pentru mia de metri cubi, a declarat pentru NTV Moldova președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Stabilitatea importurilor de gaze naturale depinde şi de înțelegerile la care vor ajunge ”Gazprom” cu operatorul ucrainean ”Naftogaz”. În cazul în care negocierile dintre aceste companii vor eșua, ”Moldovagaz” are pregătită o soluţie de alternativă, ce presupune importul gazelor naturale prin gazoductul transbalcanic, a precizat președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.

- Acordul cu ”Gazprom” este convenabil pentru noi. Este competitiv şi ne permite să nu plătim suplimentar pentru gaze tocmai în acele perioade de consum maxim. Este în interesul nostru ca această prelungire să fie pentru, cel puțin, trei ani. Sper că vom fi susținuți de colegii de la ”Gazprom”, mai ales că există o înțelegere de principiu la nivelul conducătorilor de stat.

Vadim Ceban a mai spus că formula de calculare a prețului de import permite reducerea acestuia chiar din 1 octombrie.

În primul trimestru, preţul de import a fost de 235 de dolari. Noi așteptăm o reducere cu 35-40 de dolari, către finele anului. Va fi o reducere substanțială pentru ”Moldovagaz”. Acum, pot să spun cu încredere că, din octombrie, vom plăti cu 10-15 dolari mai puţin. Adică ”Moldovagaz” va cumpăra la un preţ mai mic. Este important pentru noi, deoarece cea mai mare presiune pe companie, dar şi pe consumatori, este în perioada noiembrie-februarie.

Cât despre căile alternative de import, Vadim Ceban a menționat că livrările prin conducta Iaşi-Chişinău vor începe nu mai devreme de anul 2021 sau 2022. În cazul în care Rusia şi Ucraina nu vor ajunge la un acord privind tranzitul de gaze, ”Moldovagaz” deja pregăteşte un plan de import prin revers, din conductele transbalcanică și Turkish Stream.

- Noi lucrăm pentru a asigura livrările prin flux reversibil, inclusiv prin infrastructura noastră, cea care se află la Vulcăneşti, Căuşeni şi Tiraspol, ca să-i putem asigura pe toţi consumatorii, în cazul unor livrări reversibile, inclusiv prin gazoductul transbalcanic, pe direcţia Turcia-Bulgaria-România-Moldova.

În data de 7 septembrie, președinții Igor Dodon şi Vladimir Putin au convenit asupra menținerii livrărilor de gaze naturale pentru Republica Moldova, dar şi reducerii preţului de import. Anual, țara noastră consumă 2,5-3 miliarde de metri cubi de gaze, iar consumul de vârf este în perioada rece a anului. Contractul cu ”Gazprom” a fost semnat în anul 2007, când premier era Zinaida Greceanîi.

Sursa: NTV Moldova

Partajează Share Tweet